Agencija za mobilnost i programe Europske unije domaćin 19. međunarodne komisije Srednjoeuropskog programa sveučilišne razmjene (CEEPUS) u Zagrebu

Slika /arhiva/SLIKE/eu-zastave-132.jpg

Odabir CEEPUS mreža mobilnosti za međunarodne stipendije


U Hotelu Dubrovnik u Zagrebu 29. i 30. ožujka 2012. održava se godišnji (19. po redu) sastanak međunarodne komisije Srednjoeuropskog programa sveučilišne razmjene (Central European Exchange Programme for University Studies - CEEPUS). Domaćin sastanka je Agencija za mobilnost i programe EU, pod čijem okriljem od početka 2012. godine djeluje Nacionalni CEEPUS ured Hrvatska. Predstavnici 16 nacionalnih CEEPUS ureda svih zemalja potpisnica ugovora raspravljat će o kvaliteti prijava CEEPUS mreža mobilnosti te odrediti broj mjeseci stipendija za svaku državu, a koje će biti dostupne studentima i profesorima za sudjelovanje u akademskoj mobilnosti između članica CEEPUS mreža.


Srednjoeuropski program sveučilišne razmjene (CEEPUS) regionalni je program mobilnosti u visokom školstvu, a djeluje od 1. prosinca 1994. godine te je tako jedan od programa mobilnosti s vrlo dugom tradicijom. CEEPUS putem mreža visokoškolskih ustanova podržava mobilnost studenata dodiplomskog, diplomskog, poslijediplomskog i doktorskog studija te mobilnost nastavnog osoblja.


Hrvatske visokoškolske ustanove u akademskoj godini 2011./12. sudjelovale su kao koordinatori u četiri mreže te kao partneri u 57 mreža. Za akademsku godinu 2012./13. očekuje se povećanje tog broja. Za studente i profesore iz Republike Hrvatske u 2012. godini na raspolaganju će biti 450 mjeseci stipendija, koje će isplaćivati Agencija za mobilnost i programe EU.


Hrvatska u CEEPUS-u sudjeluje od 1995. godine, a uz Hrvatsku u programu tradicionalno sudjeluju Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U akademskoj godini 2009./10. programu je pristupilo i Sveučilište u Prištini na Kosovu, a u akademskoj godini 2011./12. Moldavija. Od 1. svibnja 2011. godine na snazi je ugovor CEEPUS III za razdoblje od sedam godina. 


Više informacija dostupno je na web stranici www.ceepus.info te na web stranici Agencije za mobilnost i programe EU www.mobilnost.hr. Za sve upite možete se obratiti na ceepus@mobilnost.hr.



Pisane vijesti