8.konvencija hrvatskih izvoznika: Imamo razloga za optimizam

Slika /arhiva/SLIKE/Konvencija hr izvoznika_21_5_2013.jpg
Direktne strane investicije i  strukturni fondovi jako su važni za nas. Nije ista ekonomska situacija kao 2004. i 2007. godine, ali iskustva novih zemalja članica Europske unije su pokazala da su direktne strane investicije u roku tri godine po ulasku u EU porasle od 100 do 150 posto. Važno nam je da alokacija besplatnih i bespovratnih EU sredstava raste sa 150 milijuna eura na 1,1 milijardu eura godišnje plus 350 milijuna eura za regionalni i ruralni razvoj. Efekt ne može izostati, ali oprezan sam jer se dogodilo da je u nekim zemljama u početku apsorpcija bila na niskim razinama. No, s druge strane naša iskustva u korištenju pretpristupnih programa daju mi nadu da ćemo dobro iskoristiti tu priliku. U godinu dana našeg mandata podigli smo postotak ugovorenih sredstava sa 37 na 65 posto, pripremamo nove projekte i već  sada imamo spremnih devet velikih projekata, ukupno vrijednih 600 milijuna eura za strukturne fondove.  Kad govorim o optimizmu, to nije bez pokrića. Bez optimizma i pozitivnih očekivanja nećemo se pomaknuti naprijed, a razloga za optimizam imamo u dubokim procesima restrukturiranja gospodarstva koje smo pokrenuli i koji nemaju alternativu, u stvaranju bolje poslovne klime, pokretanju investicijskog ciklusa i pripremama za provedbu projekata koji će se financirati novcem iz EU fondova.

Naglasio je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja Branko Grčić sudjelujući na panel raspravi „ Hrvatski izvoz prije i poslije ulaska u EU“ za vrijeme 8. konvencije hrvatskih izvoznika, održane pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

U sklopu događaja, održala se i 6. dodjela nagrada „Zlatni ključ“ najboljim izvoznicima u 2012. godini, a premijer  Zoran Milanović uručio je glavnu nagradu „Najbolji veliki izvoznik u 2012. godini“ predsjednici Uprave kompanije „ Ericsson Nikola Tesla“ Gordani Kovačević. Na konvenciji su sudjelovali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar  poduzetništva i obrta Gordan Maras, te Boris Lalovac, zamjenik ministra financija.

 


Pisane vijesti