Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i švicarski veleposlanik u Hrvatskoj Urs Hammer sklopili su Sporazum za korištenje 1,58 milijuna CHF tehničke potpore hrvatskim institucijama za provedbu drugog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i veleposlanik Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj Urs Hammer 28. prosinca 2022. potpisali su Sporazum o tehničkoj potpori u sklopu drugog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u ukupnoj vrijednosti od 1,58 milijuna CHF. Tehnička potpora se sastoji od Fonda za tehničku pomoć i Fonda za pripremu mjera potpore (programa).

Korištenje Fonda za tehničku pomoć u iznosu od 0,68 milijuna CHF namijenjen je tijelima nadležnim za upravljanje i kontrolu provedbe Programa  kao pomoć u djelotvornom i učinkovitom upravljanju Programom, dok je Fond za pripremu mjera potpore u iznosu od 0,9 milijuna CHF namijenjen Upraviteljima programa kao pomoć u pripremi konkretnih programa i potrebnih programskih dokumenata koji će se financirati i provoditi kroz drugi Švicarsko-hrvatski program suradnje.

Potpisivanje Sporazuma o tehničkoj potpori omogućuje navedenim tijelima početak korištenje dostupnih sredstava iz tehničke potpore Programa. Prvi je u nizu programskih sporazuma koje će Hrvatska sklopiti sa švicarskim donatorima za korištenje 45,7 milijuna CHF koje je Hrvatska dobila na raspolaganje potpisivanjem Okvirnog sporazuma za provedbu drugog Švicarskog doprinosa 18. listopada 2022. u Zagrebu.

Cilj drugog Švicarskog doprinosa je nastaviti s aktivnostima koje doprinose smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika unutar Europske unije. Sredstva su namijenjena za financiranje programa i projekata u skladu s nacionalnim potrebama i strategijama, poput ulaganja u istraživanje i inovacije namijenjenog poslovnom i znanstvenom sektoru (8 milijuna CHF), vodoopskrbu i odvodnju (23 milijuna CHF), zdravstvenu i socijalnu zaštitu (5,5 milijuna CHF)  te civilno društvo (7,62 milijuna CHF), a u kojima će biti ostvarena bilateralna suradnja sa Švicarskom kroz partnersku razmjenu znanja i iskustva u odabranim područjima. Predmetna sredstva će se moći  utrošiti do kraja 2029. godine.

Pisane vijesti