Ministrica Tramišak: "Drvno-prerađivački sektor jedna je od važnijih hrvatskih gospodarskih izvoznih grana i u novom financijskom razdoblju trebamo raditi na jačanju konkurentnosti i poticanju ulaganja"

  • Slika /slike/Vijesti/2020/rujan/Kongres pilanara/IMG-20200925-WA0048.jpg
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak sudjelovala je na 11. Kongresu pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu.

Tema konferencije bila je utjecaj Covid-19 krize na pilansku industriju, problemi punih skladišta i damping cijena, utjecaj klimatskih promjena na zalihe drva, uporabu drva u građevinarstvu, nove tehnologije te kretanje trgovine drvom na svjetskom i europskom tržištu.

Ministrica Tramišak istaknula je kako joj je veliko zadovoljstvo prisustvovati na 11. Kongresu pilanara jugoistočne Europe, događanju koje je već 10 godina središnje mjesto okupljanja predstavnika pilanske industrije i šumarstva.

Cilj kongresa pilanara je razmatranja zajedničkih izazova, izgradnje održivih partnerstva i unaprijeđena stanja u sektoru.

„Drvno-prerađivački sektor jedna je od važnijih hrvatskih gospodarskih izvoznih grana koja ima dugu tradiciju i zapošljava preko 53.000 ljudi“,  kazala je ministrica.

Ministrica je spomenula i probleme uzrokovane pandemijom COVID – 19 s kojima sektor susreo: „Zaustavljanje proizvodnje i zatvaranje granica, a potom i poteškoće u transportu, kao i smanjena potražnja, značajno su uzdrmale sektor koji već više od desetljeća zadržava izvoz na razini od 1,2 milijardi eura.“

„U novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. vodeći računa o stvarnim potrebama i prioritetima drvno-prerađivačkog sektora na najučinkovitiji način ćemo usmjeriti EU sredstva za jačanje konkurentnosti samog sektora i unaprjeđenje pozicije u globalnim lancima vrijednosti kroz strateške projekte razvoja regionalne infrastrukture te javne pozive za poduzetnike za poticanje ulaganja, istraživanje, razvoj i inovacije te internacionalizaciju i razvoj pametnih vještina.“, zaključila je ministrica.

Pisane vijesti