Zamjenik ministra Jakša Puljiz boravio u Litvi na sastanku o novoj kohezijskoj politici

Slika /arhiva/SLIKE/Informal Meeting of Ministers Responsable for Cohesion Policy.jpg

Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjelovao je  26. studenoga 2013. u Vilniusu u Litvi  na neformalnom sastanku ministara zaduženih za kohezijsku politiku EU. S obzirom da je prošlog tjedna na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta potvrđen dogovor o zakonodavnom paketu za kohezijsku politiku 2014.-2020. bila je ovo prilika za rekapitulaciju dvogodišnjeg procesa pregovora.
 

Države članice, Europska komisija koju je predstavljao povjerenik Johannes Hahn te Europski parlament u čije ime je govorila Danuta Hubner izrazili su zadovoljstvo postignutim te raspravljali o problemima u procesu programiranja i potencijalu kojeg sa sobom nosi nova kohezijska politika. Tematska koncentracija, ex ante uvjetovanost i koordinacija raznovrsnih programa EU neke su od tema koje su dominirale raspravom. Zamjenik ministra Puljiz upoznao je okupljene s do sada provedenim aktivnostima u Hrvatskoj te ukazao na neke specifičnosti u ovom procesu kroz koje RH prolazi kao nova država članica.

 
Na marginama sastanka Jakša Puljiz susreo se s Brendanom Howlinom, ministrom za reforme i javne radove Republike Irske, koji mu je prenio iskustva te zemlje u kontekstu sudjelovanja u proceduri prekomjernog deficita i posebnog aranžmana pomoći EK.



Pisane vijesti