Završna konferencija projekta Centar za promatranje ptica Nijemci

Slika /slike/Ptice_Nijemci_2.jpg

Cilj projekta je doprinijeti rastu i razvoju turizma orijentiranog prema razvoju malog i srednjeg poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta u Općini Nijemci i Vukovarsko – srijemskoj županiji.

U Nijemcima je održano drugo javno predstavljanje projekta „Centar za promatranje ptica“, sufinanciranog u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013. Od ukupne vrijednost projekta u iznosi od 9,3 milijuna kuna, EU sufinanciranje iznosi gotovo 7,6 milijuna kuna ili više od 81 posto dok ostatak financira Općina Nijemci.

Cilj projekta je doprinijeti rastu i razvoju turizma orijentiranog prema razvoju malog i srednjeg poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta u Općini Nijemci i Vukovarsko – srijemskoj županiji. Provedba projekta trajala je 18 mjeseci.

Analize provedene kroz projekt ERSPA (program Phare 2006) upućuju na veliki interes turista za specifičnim turističkim proizvodima i aktivnostima, kao primjer takve aktivnosti je promatranje ptica, a općina Nijemci posjeduje prirodni potencijal za razvijanje takvog tipa turizma. Partneri na projektu su Turistička zajednica općine Nijemci te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Vukovarsko-srijemske županije.

Aktivnosti projekta su izgradnja pristupne ceste između centra Nijemaca i Sopotca, kao mjesta za promatranje ptica, u dužini od 3,5 km, opremanje Centra, povezivanje biciklističke staze Srijem te obogaćivanje turističke ponude novim arboretumom i dječjim igralištem, koje će zajedno s turističkom rutom biti opremljeno izvorima solarne energije za rasvjetu.
Projekt je upotpunjen i nizom edukacija namijenjenih stanovništvu s ciljem unapređenja znanja ciljanih skupina malih i srednjih poduzetnika te dionika u turističkim aktivnostima.

 

Pisane vijesti