Završena prva etapa strateškog projekta programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/galerija1.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar Šime Erlić danas je u Semjénházi u Mađarskoj sudjelovao na završnoj konferenciji projekta MuKoBridge.

Projekt je uspješno proveden u sklopu programa Interreg Mađarska - Hrvatska 2014. - 2020.
Cilj projekta „Priprema za izgradnju mosta Mura i spojnih objekata cestovne infrastrukture u Murakeresztúru i Kotoribi – MuKoBridgepriprema je prve faze tehničke dokumentacije za izgradnju mosta preko Mure koji će spojiti, s hrvatske strane, Međimursku županiju, te Zalsku županiju s mađarske strane granice.
Nakon uspostave izravne prekogranične cestovne veze preko Mure, omogućit će se bolja prometna protočnost na području Kotoribe i Murakeresztúra, otvaranje novih razvojnih mogućnosti i povezivanje lokalnog stanovništva.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a kao bilateralni hrvatski partner u projektu sudjelovale su Hrvatske ceste.
 
U svom pozdravnom govoru, Ministar Erlić naglasio je dugogodišnju uspješnu suradnju Republike Hrvatske i Mađarske na provedbi zajedničkih projekata u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska kojim se podržava jačanje regionalne kohezije pograničnog prostora kroz financiranje potreba lokalne zajednice.
Ministar je istaknuo da ovaj porgram ne predstavlja samo instrument financiranja, već prije svega platformu za dijalog i suradnju te se u novom programskom razdoblju očekuje ugovaranje sličnih projekata od velikog značaja za prekograničnu regiju.
 
Na današnjoj završnoj konferenciji projekta sudjelovali su i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj NJ. E. Csaba Demcsák, hrvatski veleposlanik u Mađarskoj Nj. E. Mladen Andrlić, zamjenik državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Kiss-Parciu, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, te predstavnici regionalne samouprave pograničnih područja s obje strane granice.
 

Pisane vijesti