Započeli radovi na uređenju centra općine Darda u vrijednosti 25,7 milijuna kuna u okviru programa pomoći malim gradovima na ratom pogođenim područjima

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/Darda_18_9_2017/Darda_18_9_2017_10.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak 18. rujna 2017. godine, svečano su otvoreni radovi na uređenju centra općine Darda financirani iz Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Tom je prilikom Dardu posjetila i ministrica Žalac koja je zajedno sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i načelnikom općine Darda Antom Vukojom, svečano otvorila radove.

„Uskoro će općina Darda imati centar s kvalitetnom komunalnom i prometnom infrastrukturom što će, uvjerena sam, značajno doprinijeti razvitku gospodarstva i turizma ovog kraja, poboljšati dostupnost javnim objektima i osigurati kvalitetniju povezanost sa Zapadnom obilaznicom Osijeka i budućim međunarodnim koridorom Budimpešta - Ploče.“, naglasila je ministrica Žalac te poželjela uspješnu provedbu projekta.

Procijenjena vrijednost projekta je 25,7 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano EU sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Za provedbu cijelog intervencijskog plana Belog Manastira i Općine Darda,  u kojem su definirani projekti koje pilot gradovi planiraju provesti do kraja 2023. godine, a s ciljem fizičke, socijalne i gospodarske regeneracije svog područja, iz EU fondova osigurano je 22,5 milijuna eura od čega 14.6 milijuna za Grad Beli Manastir i 7.9 milijuna za Općinu Darda. Pored maksimalnog sufinanciranja od 85 % prihvatljivih troškova iz fondova EU, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje osigurava i dodatnih 80% od 15% ukupne vrijednosti projekta za koje gradovi sami moraju osigurati sredstva.

Za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, odabrano je pet pilot područja: Vukovar, Beli Manastir s općinom Darda, Petrinja, Benkovac i Knin. Svako odabrano pilot područje, uz podršku MRRFEU i tehničke pomoći, izradilo je svoj Intervencijski plan u kojem su definirani projekti koje pilot gradovi planiraju provesti do kraja 2023. godine te je za njihovu provedbu osigurana indikativna alokacija od 120 milijuna eura bespovratnih sredstava do 2023. godine - 100 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda.



Pisane vijesti