Započela gradnja SEECEL Centra za razvoj poduzetničkih kompetencija i konkurentnosti vrijednog 31 milijun eura

Slika /arhiva/SLIKE/Seecel-19-12-2014.jpg
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, u petak su svečano otvorili početak radova na izgradnji Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja Jugoistočne Europe (SEECEL). Riječ je o prvom infrastrukturnom projektu u 2014., sufinanciranom sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a procijenjena vrijednost mu je gotovo 31 milijun eura. Poduzetnički centar SEECEL gradi se na zagrebačkoj Kajzerici, a njegovo otvorenje očekuje se najkasnije do 2016. godine. 
 
„Zagreb i Hrvatska će kroz ovaj moderni centar dobiti kvalitetnu podršku za razvoj poduzetničkih kompetencija, ali će postati i srce poduzetničkog učenja cijele regije. Naša je želja da SEECEL u budućnosti ne bude samo regionalni centar izvrsnosti i učenja malog i srednjeg poduzetništva, već središte poduzetničkog učenja cijele Europe“, poručio je ministar Maras prilikom otvaranja dodajući kako je SEECEL jedan od najvećih investicijskih projekata koji će se raditi u Zagrebu sljedeće godine.
„Ovaj projekt je tek početak korištenja sredstava EU fondova koji nam pružaju ogromne mogućnosti. U narednom ćemo razdoblju malim i srednjim poduzetnicima dodijeliti značajan iznos bespovratnih potpora namijenjenih proizvodnji, turizmu, unapređenju poduzetničke infrastrukture te informatizaciji. Do 2020. godine za to nam je na raspolaganju 7,5 milijardi kuna, a već sljedeće godine raspisat ćemo javne pozive u vrijednosti  2 milijarde kuna“, kazao je ministar Maras. 
 
„Nakon što je Europska komisija 12. prosinca 2014. odobrila naš najveći operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje 2014.-2020. među prvih 50 od preko 200 programa iz država članica EU,  usvojen je i Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Hrvatska sada ima 8,463 milijarde eura na raspolaganju za nova radna mjesta, za ulaganje u ravnomjerni razvoj svih regija, za poboljšanje života svih građana“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodajući da je to najveći iznos bespovratnih sredstava koje je Hrvatska ikad imala. 
„EU fondovi su naša velika šansa, stoga pozivam sve aktere na državnoj, regionalnoj razini, da bez obzira na politička opredjeljenja, zajedno doprinosimo realizaciji projekata bespovratnim sredstvima Europske unije“, naglasio je potpredsjednik Grčić. 
 
Uz ministre Grčića i Marasa, otvorenju SEECEL-a nazočili su i Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba te Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u RH te ostali uvaženi gosti koji su podržali početak gradnje ovog značajnog projekta. 
 
U budućem kompleksu SEECEL-a naći će se centar za učenje i usavršavanje, centar stručnosti i izvrsnosti, uredske prostorije, smještajni kapaciteti za polaznike edukacija, dvorane za sastanke, garažna parkirna mjesta te inovacijski park. Ukupna površina centra je 15.410 kvadrata, a cijeli kompleks je objekt niske potrošnje energije s uključenim konceptom "zelene gradnje". Izvođač radova je tvrtka Zagrebgradnja s kojom je 1. prosinca sklopljen ugovor o gradnji vrijedan 154,6 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost opremanja Centra iznosi 61 milijun kuna, a potpisivanje ugovora se očekuje u jesen 2015. 
 
SEECEL djeluje od srpnja 2009. uz izravnu podršku Europske komisije, Glavne uprave za industriju i poduzetništvo i Glavne uprave za proširenje. Krajnji korisnici projekta su zemlje članice SEECEL-a: Albanija, Bosna i Hercegovine, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gore, Srbija i Turska, koje su ujedno i korisnice programa fokusiranog na usklađivanje politika i praksi cjeloživotnog učenja o poduzetništvu s onima u Europskoj uniji. SEECEL-ove aktivnosti usmjerene su na osnaživanje uloge učenja za poduzetništvo u kontekstu gospodarstava temeljenih na znanju te na jačanje malih i srednjih poduzeća s ciljem podizanja njihove konkurentnosti u jugoistočnoj Europi  i izvan njenih granica. 


Galerija:
 


Pisane vijesti