Zamjenik ministra Jakša Puljiz s povjerenikom EK Laszlom Andorom: Snažna koordinacija izrade zahtjevnih programskih dokumenata

Slika /arhiva/SLIKE/Puljiz Andor_17_10_2013.jpg
Zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz sastao se u četvrtak 17. listopada u Banskim dvorima s povjerenikom Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Laszlom Andorom, a tema sastanka bila je priprema Republike Hrvatske za korištenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda 2014. – 2020.

Republika Hrvatska u fazi je izrade strateških dokumenata za korištenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za proračunsko razdoblje 2014.-2020. Sredstva iz Europskog socijalnog fonda se planiraju koristiti za promicanje zapošljavanja i podršku mobilnosti radne snage, zatim za promicanje socijalnog uključivanja i borba protiv siromaštva te za ulaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje. Ukupna indikativna sedmogodišnja sredstva iz Europskog socijalnog fonda koja će biti dostupna Republici Hrvatskoj iznose 1,4 milijarde eura.

Povjerenik Andor naglasio je da fondovi Europske unije nisu samo novac, već mogućnost sudjelovanja na zajedničkom tržištu, tržištu rada, zatim mogućnosti studiranja, mogućnosti za ekonomiju, ali da je ključno dobro i efektno iskoristiti fondove. Projekti moraju biti dobro pripremljeni i vođeni, nastavio je, a buduće planiranje jako je bitno. Treba znati što se do 2020. godine želi ostvariti u gospodarstvu, a posebno u sektoru zapošljavanja te iskorištavanju ljudskih kapaciteta zemlje.

Zamjenik ministra Puljiz rekao je da je priprema i programiranje za fondove zahtjevan posao, ali zahvaljujući prethodnom iskustvu s IPA programom, „znamo kako nastaviti i nadograditi prethodno iskustvo i znanje“. Naglasio je da se pristup Vlade temelji na snažnoj koordinaciji izrade programskih dokumenata te uspostavi zajedničkih principa i pravila za upravljanje sredstvima iz EU fondova na nacionalnoj razini s ciljem što veće standardizacije radnih procesa. Što se tiče administrativnih kapaciteta za korištenje EU fondova, zamjenik ministra naglasio je da je „Vlada Republike Hrvatske poduzela niz koraka za daljnje jačanje kapaciteta kroz dodatno zapošljavanje i obuku zaposlenika te da je od rujna 2012. godine do danas zaposleno 136 službenika na poslovima upravljanja sredstvima iz EU fondova te da je dodatnih 60-ak osoba u različitim fazama prijama u državnu službu.“

Također, istaknuo je da, će se u provedbi projekata jako voditi računa o međusobnoj povezanosti i sinergiji projekata koji se odnose na ulaganje u fizičku infrastrukturu s projektima koji se bave razvojem ljudskih potencijala, kako bi se u konačnici ostvarili što povoljniji ukupni efekti od korištenja sredstava iz EU fondova.

Na kraju, zamjenik ministra Puljiz rekao je da će Hrvatska koristiti iskustva drugih zemalja u uspješnom korištenju sredstava iz Europskih fondova, a povjerenik Andor ponovo je izrazio podršku i pomoć Komisije pri tome.
 


Pisane vijesti