Zajedničkim snagama za unaprjeđenje gospodarstva Panonske regije

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Ožujak/Panonska regija/1.png
  • Slika

Župani iz osam panonskih županija definirali su glavne razvojne izazove i potencijale ove regije na prvoj sjednici Koordinacijskog vijeća Panonske Hrvatske

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak najavila je danas izradu Plana za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske. Na sjednici su sudjelovali župani iz osam županija Panonske regije: Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i predstavnici Svjetske banke. Cilj je poticanje novih ulaganja u privatnom sektoru, povećanje zaposlenosti te poboljšanje životnih uvjeta u ovoj hrvatskoj regiji koja čini 40 % ukupnog teritorija Hrvatske i obuhvaća gotovo trećinu ukupnog stanovništva Hrvatske.  Čak četiri od deset najvećih hrvatskih gradova nalazi se upravo u Panonskoj regiji.
 
Cilj uspostave Koordinacijskog vijeća Panonske Hrvatske  je olakšati suradnju osam županija u njihovim nastojanjima da odgovore na zajedničke potrebe ove regije. Udružujući resurse moći će kroz zajedničke aktivnosti ostvariti veće razvojne pomake. Ova cijela regija pogođena je nezaposlenošću i siromaštvom, padom stanovništva i iseljavanjem, posebno u manjim i udaljenijim mjestima.
 
„Panonska Hrvatska ima potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti kroz privlačenje stranih investicija, podršku razvoju malih i srednjih poduzetnika i modernizaciju proizvodnje. Ovo nam je prilika za strukturne promjene u gospodarstvu Panonske Hrvatske i rješavanje problema strukturne nezaposlenosti. Ulaganjem u istraživanje i razvoj, zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, turističku valorizaciju prirodne i kulturne baštine, razvoj pametnih vještina, može se postići gospodarski oporavak i ravnomjeran razvoj ove regije. Posebno treba istaknuti ulaganja u strateške sektore kao što su poljoprivreda, IKT sektor, prehrambeno-prerađivačka, drvno-prerađivačka, metalo-prerađivačka industrija te turizam“- izjavila je ministrica Tramišak.
 
Plan za industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske pilot je inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, kojom se želi ojačati konkurentnost Panonske regije, kroz izradu strateškog okvira za razvoj regionalnog gospodarstva. Plan je usredotočen na pet prioritetnih industrija, uključujući: (1) poljoprivredno-prehrambenu; (2) drvno-prerađivačku, (3) informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), (4) turizam, te (5) metaloprerađivačku i strojarsku industriju. Plan bi trebao biti izrađen kroz sljedećih 6 mjeseci.
 
"Drago nam je što možemo podržati Ministarstvo u ovom pilot projektu s obzirom da je Plan za Panonsku Hrvatsku zamišljen kao zajednički napor na razini cijele Panonske regije. Namjera je  uhvatiti se ukoštac sa specifičnim potrebama regije u cjelini, za razliku od prethodnih fragmentiranih razvojnih inicijativa na županijskoj i općinskoj razini" - izjavila je Elisabetta Capannelli, voditeljica Svjetske banke za Hrvatsku. "Razvoj Panonske regije poboljšat će kvalitetu života ljudi koji žive na ovom području" - dodala je Capannelli.
 
„Namjera nam je da u pripremi Plana za industrijsku tranziciju Panonske regije sudjeluju svi župani iz 8 županijskih središta te da u njegovoj izradi zajednički sudjeluju i regionalne razvojne agencije, ali i predstavnici pet prioritetnih industrija, trgovinska udruženja, civilno društvo te akademska zajednica“ - izjavio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić. „Mogućnosti i izazovi svih osam županija Panonske Hrvatske su vrlo slični kao i razvojni projekti potrebni za osnaživanje gospodarstva, poljoprivrede i turizma. Koristeći dosadašnje primjere dobre prakse svakog od nas možemo kvalitetnije pripremiti projekte koji će u konačnici donijeti revitalizaciju svih gospodarskih aktivnosti zajedno s otvaranjem novih i kvalitetnih radnih mjesta“ – zaključio je Anušić.  
 
Od 2018. godine Svjetska banka pruža tehničku pomoć Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU u provedbi četverogodišnjeg programa Rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Cilj ove suradnje je pružiti potporu u provedbi Vladinog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem usmjerenog na gospodarski oporavak i uravnotežen razvoj istočne Hrvatske. Od 2020. projekt je proširen na dodatne tri županije: Bjelovarsko-bilogorsku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, kako bi obuhvatio Panonsku regiju u skladu s novom teritorijalnom klasifikacijom Hrvatske na NUTS-2 regije.

Pisane vijesti