Za strukturne fondove u ovoj godini spremno devet velikih projekata

Slika /arhiva/SLIKE/Konferencija-MRRFEU_6_6_2013_4.jpg

Ovogodišnja konferencija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije obilježena je pripremama za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Ovogodišnja konferencija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije obilježena je pripremama za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Zamišljena je kao partnerske konzultacije odnosno početak javne rasprave o područjima koja će se financirati iz EU fondova u idućoj financijskoj perspektivi. Hrvatska je u pretpristupnom razdoblju imala na raspolaganju oko 150 milijuna eura godišnje, dok će nakon pristupanja taj iznos porasti na oko 1,4 milijardu eura svake godine. Na taj će način upravo sredstava iz EU fondova biti glavni pokretač javnih investicija u nadolazećem razdoblju, čime proces izrade programskih dokumenata za njihovo korištenje dobiva posebno na važnosti.
 

Istaknuo je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prof.dr.sc. Branko Grčić otvarajući godišnju konferenciju ministarstva pod nazivom „Ususret EU fondovima“, koja je u hotelu Antunović u Zagrebu okupila predstavnike, ministarstava, jedinica lokalne i područne samouprave, razvojnih agencija i drugih institucija koje su uključene u izradu strateških dokumenata za razdoblje 2014.-2020. Među uzvanicima bila je i Dragica Zgrebec, potpredsjednica Hrvatskog sabora.
 

Govoreći o aktivnostima na poboljšanju apsorpcije IPA sredstava i pripremama za strukturne fondove, potpredsjednik Grčić istaknuo je da je Vlada na početku svog mandata zatekla  stopu ugovorenih IPA sredstava od 37,4 posto, dok je na koncu svibnja ta stopa na razini od gotovo 68 posto.
 

Do kraja godine očekuje se pokretanje javne nabave za 9 velikih projekata u sektoru željezničkog prometa, vodoopskrbe, pročišćavanja i odvodnje, te istraživanja i razvoja u ukupnoj vrijednosti od gotovo 600 milijuna eura, a do kraja prvog kvartala 2014. očekuje se pokretanje 14 javnih natječaja za dodjelu većeg broja pojedinačnih potpora kroz koje će krajnjim korisnicima biti na raspolaganju 120 milijuna eura.
 

S obzirom da će se u prvih nekoliko mjeseci po pristupanju Hrvatske Europskoj uniji provoditi reakreditacija naših institucija, što je već neformalno počelo, natječaji za te projekte neće se moći raspisati u prvih dva, tri mjeseca od ulaska Hrvatske u EU, rekao je potpredsjednik Grčić, dodajući da se prvi natječaji očekuju polovicom listopada ove godine.
 

Prioritet Europske komisije pri ocjeni tih projekata bit će u kolikoj mjeri oni doprinose povećanju hrvatske konkurentnosti na svakom pojedinom području, kazao je Branko Grčić naglašavajući da se konkurentnost ne može graditi samo na kresanju troškova otpuštanjem radnika već upravo ulaganjem u nove tehnologije i razvoj proizvoda čime se povećava produktivnost i dodana vrijednost. U skladu s tematskim ciljevima EU u financijskoj perspektivi 2014. - 2020. istraživanje, razvoj, inovacije i jačanje ljudskih resursa imaju apsolutni prioritet, kazao je Grčić.
 

Jean-Marie Seyler, direktor u Općoj upravi Europske komisije za regionalnu politiku  kazao je da je nasuprot dosadašnjoj praksi da zemlje članice same određuju nacionalne projekte, Europska komisija za iduće financijsko razdoblje donijela 11 tematskih ciljeva, odnosno svojevrsni 'menu' prioritetnih područja za financiranje iz EU fondova, unutar kojih će svaka država moći prijaviti svoje projekte. Pri tome treba voditi računa da se radi o projektima koji imaju jasne i mjerljive, ali dugoročne ciljeve, odnosno one koji odgovaraju na pitanje gdje vidimo Hrvatsku za 10, 15 godina, poručio je Seyler.
 

O tome što će sve biti moguće financirati u Hrvatskoj iz EU fondova govorio je i zamjenik ministra dr.sc.Jakša Puljiz, a o pojedinačnim tematskim ciljevima vođene su i rasprave i na panelima. Godišnja konferencija MRRFEU-a označila je početak procesa javnih konzultacija za izradu strateških dokumenata za programsko razdoblje EU 2014-2020. Rasprava po panelima obuhvatila je svih 11 tematskih ciljeva strategije Europa 2020, a uključivala je sljedeće sektore: jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, zatim povećanje pristupa, korištenja i kvalitete informacijskih i komunikacijskih tehnologija, jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, očuvanje zdravog okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama, promicanje održivog transporta , te jačanje institucionalnih kapaciteta i učinkovite javne uprave.

Više o partnerskim konzultacijima i Vašem uključivanju u proces možete pronaći ovdje.



 

Preuzimanja:



 

Galerija:

 


Pisane vijesti