Za poticaje poduzetništva sve više novca iz EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/Pitajte-Vladu_2_12_2014.jpg
Mijenja se dosadašnja praksa da najviše novca za poticaje malog i srednjeg poduzetništva ide iz nacionalnog proračuna te se povećava udio sredstava iz EU fondova, naglašeno je na panel diskusiji "Pitajte Vladu" koja je u utorak održana u sklopu XVIII. nacionalnog savjetovanja u gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta. 
 
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je kazao kako će do kraja godine biti objavljen natječaj iz EU fondova za industriju, a prvenstveno će se poticati projekti usmjereni proizvodnji za izvoz i turizam. Moći će se dobiti do 15 milijuna kuna poticaja po projektu, a Maras vjeruje u velik interes poduzetnika za natječaj.
 
Istaknuo je kako je do sada bila praksa da najviše novaca za poticaje ide iz nacionalnog proračuna, no sada se to promijenilo i poduzetništvo će se sve više poticati sredstvima iz europskih fondova.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je kako se često u javnosti iznose krive brojke kada je riječ o EU fondovima i kada netko želi napasti Vladu navodi krive brojke i podatke.
 
Ugovoreno je oko 75 posto ukupnih sredstava namijenjenih Hrvatskoj, no o uspješnosti iskorištavanja tih sredstava moći će se govoriti tek kad proteknu tri godine u kojima se ugovorena sredstva trebaju utrošiti, kazao je.
 
Napominje kako ugovoriti nije isto što i iskoristiti. Do sada je od 1,2 milijarde eura iskorišteno gotovo 500 milijuna eura, dakle nešto više od 40 posto, rekao je Grčić.
 
Ističe kako je situacija puno bolja nego se govori, s tim da ono pravo tek dolazi. Osim milijarde kuna za poduzetništvo čeka nas bar još šest milijardi kuna u idućoj godini u raznim drugim područjima, kazao je. No pritom je naglasio da u apsorpciji sredstava iz EU fondova ne sudjeluje samo država već i jedinice lokalne samouprave, poduzeća itd.
 
I kad kažemo zašto smo stavili sedam milijardi kuna (iz EU fondova) u proračun za iduću godinu, to je zato što realno imamo taj potencijal financiranja, a da li će on biti povučen i iskorišten ovisi o državi 50 posto i 50 posto o svima ostalima, rekao je Grčić.
 
Poduzetnike je zanimalo i do kada će se čekati sa izmjenama zakona o turističkom zemljištu na što je ministar turizma Darko Lorencin kazao kao se na tome radi te kako je najveći problem različita primjena tog zakona zadnjih desetak godina.

 
(Hina) 
 


Pisane vijesti