Za novi razvojni ciklus Ravnih kotara i Bukovice osigurano 3,63 milijuna eura

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Lipanj/MRRFEU Obrovac_Urucenje_ugovora (1).jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Erlić u Obrovcu uručio 10 ugovora za ulaganja u škole i vrtiće te kulturnu, komunalnu, prometnu i društvenu infrastrukturu

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Obrovcu je uručio 10 ugovora vrijednih 3,63 milijuna eura iz Programa podrške gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Ravnih kotara, Bukovice i Neretvanske doline za projekte iz Zadarske županije. Cilj Programa je poticanje razvoja gospodarskih i društvenih aktivnosti na ovim područjima u skladu s njihovim razvojnim posebnostima.
 
Tako će se u Benkovcu izgraditi autohtona dalmatinska kućica te obnoviti pod u školskoj sportskoj dvorani, u Obrovcu urediti Centar za pružanje usluga u zajednici, a u Škabrnji dovršiti zgrada Općine s memorijalnim centrom. U Općini Poličnik će se izgraditi nova komunalna infrastruktura stambene zone Grabi, u Općini Polača opremiti društveni dom i kuhinja u osnovnoj školi, a u Općini Lišane Ostrovičke rekonstruirati dječji vrtić. Općini Zemunik Donji dodijeljena su sredstva za komunalnu, a Općini Stankovci za prometnu infrastrukturu.
 
Dodatno, u sklopu Programa osigurano je i 1,44 milijuna eura za pet projekata iz Dubrovačko-neretvanske županije, čime su ukupno dodijeljena sredstva iz ovog Programa veća od 5 milijuna eura.
 
„Drago mi je da smo baš u Obrovcu, koji na najbolji način simbolizira sav potencijal razvoja zaleđa Zadarske županije, obilježili početak jednog novog razvojnog ciklusa za gradove i općine Bukovice i Ravnih kotara. Ovo je prvi puta od kada je neovisne Hrvatske države da imamo nacionalni program s posebnim fokusom na razvoj ovoga kraja, kojim se želi potaknuti razvoj ključnih gospodarskih sektora, povećati atraktivnosti prostora, poboljšati kvalitetu života te spriječiti daljnje iseljavanje. Sve je to dio politike ove Vlade, u čijem mandatu je pokrenut najveći broj regionalnih programa do sada, s ciljem ujednačenog regionalnoga razvoja svih krajeva Hrvatske“, izjavio je ministar Erlić.
 
Podsjetio je i kako je od 2016. godine kroz nacionalne programe s 240 milijuna eura financirano gotovo 5.500 projekata, a za ostvarenje ravnomjernog regionalnoga razvoja u novoj financijskoj perspektivi osigurano je i 470 milijuna eura EU sredstava za područja s razvojnim posebnostima.
 
Zadarski župan Božidar Longin u svom je obraćanju istaknuo kako su ovi ugovori primjer dobre suradnje na svim trima razinama vlasti, pogotovo kad inicijative dolaze s lokalne razine, jer su upravo jedinice lokalne samouprave one koje najbolje mogu procijeniti što njihovim građanima treba. „Sinergija koju donose ovakve priče svakako je nužna za razvoj ne samo naše županije, već čitave Hrvatske, jer su upravo ulaganja u najmanje potvrda istinitosti narodne izreke da je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Ulaganjem u male jača se cjelina“, zaključio je župan Longin.
 
Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić zahvalio se Ministarstvu na još jednom vrijednom ugovoru te je poručio kako će izgradnjom autohtone dalmatinske kućice, koja će služiti za prodaju lokalnih proizvoda te promociju lokalnih poduzetnika i poljoprivrednika, Benkovački sajam postati nezaobilazna stanica svima koji posjete ovaj kraj i mimo 10. u mjesecu.
 
Ovom prilikom ministar je uručio i dva ugovora o sufinanciranju EU projekta ukupne vrijednosti 679 tisuća eura Centru za pružanje usluga u zajednici Tereza iz Obrovca, u čijem je prostoru održana svečanost uručenja ugovora.
 
„Veseli nas što smo imali priliku biti domaćin jednom ovakvom svečanom događaju. Zahvalni smo što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prepoznalo važnost pokretanja posebnog Programa za naš kraj, a dokaz njegove potrebitosti su i svi ovi hvalevrijedni projekti za koje su danas uručeni ugovori“, poručio je gradonačelnik Obrovca Ante Župan.
 
Događanju su, uz predstavnike korisnika ugovora, prisustvovali i saborski zastupnici Nikolina Baradić i Frano Tokić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Tereza Gordana Renić. 

Pisane vijesti