Vukovarsko-srijemskoj županiji dodijeljena bespovratna EU sredstva za dva prometna projekta vrijedna gotovo 700 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/Vinkovci_promet_21_5_2018_5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar i nabave autobusa za tvrtku Polet d.o.o. vrijedne gotovo 700 milijuna kuna.

Projekt rekonstrukcije i elektrifikacije 18,71 km željezničke pruge od Vinkovaca do Vukovara te obnove kolodvora i stajališta uz rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.
 
Projekt tvrtke Polet d.o.o. iz Vinkovaca kroz koji će se nabaviti 7 novih autobusa za javni gradski promet na području Grada Vinkovaca vrijedan je gotovo 15 milijuna kuna, a Ugovor potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj SAFU-a i direktor tvrtke Polet Mijat Kurtušić.
 
„Izražavam zadovoljstvo što smo danas ovdje potpisali dva vrlo važna ugovora za Grad Vinkovce, ali i Vukovarsko – srijemsku županiju. Ovo je 27. projekt koji potpisujemo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a do sada potpisani projekti ukupne su vrijednosti oko 9,5 milijardi kuna.“ izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.
 
Projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar podrazumijeva cjelokupnu rekonstrukciju i obnovu postojeće jednokolosiječne pruge, obnovu željezničkih kolodvora Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar te stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača, kao i obavljanje svih potrebnih radova na željezničkim infrastrukturnim podsustavima.
 
„Veseli me što su upravo ovdje, na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima, potpisani ugovori za elektrifikaciju i nadogradnju pruge Vinkovci – Vukovar i nabavku 12 autobusa za tvrtku Polet Vinkovci d.o.o. Također mi je jako drago da smo ovdje najavili i otvoreni javni poziv za nadvožnjak Borinci koji je već dugi niz godina problem na ovoj velikoj trasi pruge Vinkovci - Zagreb. Ova Vlada konačno rješava probleme o kojima se godinama nije niti razgovaralo. U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je 6,2 milijarde kuna što je 33% od ukupno ciljanog iznosa na što smo iznimno ponosni.“ izjavila je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
 
Cilj projekta nabave 7 novih autobusa za javno gradsko poduzeće Polet d.o.o. rješavanje je ključnog problema zastarjelog i nedostatnog voznog parka, ali i podizanje i unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza za stanovnike Grada Vinkovaca te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila.
 
Ulaganja od gotovo 700 milijuna kuna kroz ove prometne projekte na istoku Hrvatske utjecat će na modernizaciju prometne mreže, smanjenje vremena putovanja te povećanje sigurnost u prometu. Konačnom realizacijom navedenih projekata osigurat će se pozitivan efekt na veću iskoristivost javnog gradskog i prigradskog prometa, a time i unapređenje svakodnevnog života za više od 35 tisuća stanovnika Vinkovaca, ali i svih onih koji putuju Vukovarsko-srijemskom županijom.

Pisane vijesti