Više reda i pravednosti u raspodjeli sredstava potpomognutim područjima

Slika /arhiva/SLIKE/Hrvatska-zajednica-zupanija_22_10_2013_3.jpg
Sve mjere iz Zakona o područjima od posebne državne skrbi i Zakona o brdsko-planinskim  područjima prenose se u Zakon o regionalnom razvoju, ali je klasifikacija potpomognutih područja drugačija temeljem indeksa razvijenosti čija primjena nije nikad zaživjela.

Prošla Vlada je donijela indeks razvijenosti, prošla  Vlada je donijela klasifikaciju, prošla Vlada je pripremila mnogo od sustava ali ga nije implementirala. Ovo je jedna od reformi koje trebamo provesti. Ova Vlada je odlučna u provedbi reformi.  Došlo je vrijeme da uvedemo red, da u raspodjeli ograničenih sredstava bude više pravednosti.

Istaknuo je to potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova  Europske unije Branko Grčić na susretu s županima i predstavnicima Hrvatske zajednice županija.  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije započelo je 4. listopada savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju, a prigodom prvog predstavljanja tog Nacrta medijima i otvaranja javne rasprave najavljeno je da će se organizirati i niz zasebnih predstavljanja Nacrta prijedloga Zakona ključnim skupinama dionika.  Nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju županima su predstavili potpredsjednik Grčić, te zamjenik ministra Jakša Puljiz i pomoćnik ministra Venko Ćurlin.

Prema privremenim analizama, 105 jedinica lokalne samouprave  (JLS) bi steklo status potpomognutih područja, a njih 80 bi izišlo iz tog sustava jer su se razvile iznad 75 posto prosjeka države. Otprilike podjednak broj stanovnika živi u jedinicama lokalne samouprave koje bi ušle u sustav (oko 395 tisuća) i onima koje po indeksu razvijenosti ne bi više bile u toj kategoriji (gotovo 390 tisuća).
 

Kako je naglasio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, briga o otocima i Gradu Vukovaru ostaje utemeljena na posebnim, postojećim zakonima, a Zakon o regionalnom razvoju zamjenjuje današnji Zakon o područjima od posebne državne skrbi i Zakon o brdsko-planinskim područjima. Novim Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske rješava se višegodišnji problem paralelnog egzistiranja različitih kategorija slabije razvijenih područja i uvodi jedinstveni sustav primjenjiv na cijelo područje Republike Hrvatske.
 

Trudit ćemo se, da unatoč ograničenim sredstvima, podupremo u prijelaznom razdoblju one jedinice lokalne samouprave koje izlaze iz sustava potpore, naglasio je potpredsjednik Grčić.
 

Ujedno je objasnio da nema promjena u teritorijalnom ustroju.  Ovaj prijedlog zakona ni na koji način ne dovodi u pitanje opstojnost županija, kazao je Grčić pojašnjavajući da  županije, gradovi i općine ostaju administrativne jedinice, a planska područja koja se predlažu u Nacrtu prijedloga Zakona uvode se  kako bi se lakše planirao razvoj.

Jedan dio župana podupire tu ideju, a s druge stane jedan dio župana se tome ne veseli. Ništa nije striktno. Kroz javnu raspravu razmotrit ćemo najbolja rješenja, rekao je potpredsjednik Vlade.

Namjera je vrlo jasna, povezati više manjih jedinica i raditi na zajedničkim projektima, a posebice onima koji će biti sufinancirani iz EU fondova.
 

Možda bi bilo najbolje da planska područja ne budu u zakonu. Ako su bitna, definirajmo što je najvažnije, poručili su župani.

 

Galerija:

 

 



Pisane vijesti