Vicekancelar Rösler s potpredsjednikom Grčićem: Ulazak Hrvatske pozitivan je signal za Europsku uniju

Slika /arhiva/SLIKE/Rosler - Grčić 11.03.2013.jpg

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, vicekancelar i ministar gospodarstva i tehnologije Philipp Rösler sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem.

Nakon sastanka s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, vicekancelar i ministar gospodarstva i tehnologije Philipp Rösler sastao se s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem.
 

„Razgovarali smo prije svega o investicijama i investicijskoj klimi u Hrvatskoj, svemu onome što Hrvatska može napraviti nekoliko mjeseci prije ulaska u Europsku uniju da privuče izravna strana ulaganja, i ono čemu smo posvetili posebnu pažnju bilo je korištenje EU fondova“, rekao je potpredsjednik Vlade Grčić u izjavi za novinare nakon sastanka. Posebno je istaknuo iskazani interes njemačke delegacije za pomoć Hrvatskoj u apsorpciji fondova i interes njemačkih tvrtki da sudjeluju u realizaciji projekata u narednom razdoblju. „U ovome trenutku sve svoje snage smo uprli u pripremu velikih projekata, u zadnja tri mjeseca smo ugovorili pripremu projektne dokumentacije za više od milijardu eura vrijedne projekte rekonstrukcije željeznice i to je nešto što će za tri godine biti ključni instrument za apsorpciju EU fondova i tu sigurno možemo očekivati i sudjelovanje poduzeća iz inozemstva, a vjerojatno i iz Njemačke“, rekao je potpredsjednik Grčić. Potpredsjednik je izvijestio i da su na sastanku predstavljene prednosti novog Zakona o poticanju ulaganja i nagoviješteni ključni sadržaji Zakona o strateškim ulaganjima, koji bi trebali bitno unaprijediti i ubrzati procedure u realizaciji velikih strateških projekata.
 

Vicekancelar Philipp Rösler istaknuo je interes velikog broja njemačkih poduzetnika za Hrvatsku kao gospodarstvenu lokaciju, što pokazuje izaslanstvo koja je doputovalo ovdje s njim. „Ujedno je u našem izaslanstvu izražen i politički interes, upravo pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju“, rekao je ističući da su u izaslanstvu trojica zastupnika njemačkog parlamenta i predsjednik Odbora za europska pitanja njemačkog parlamenta, što pokazuje veliki značaj koji Njemačka dodjeljuje Hrvatskoj. „Ulazak Hrvatske pozitivni je signal za Europsku uniju“, rekao je. Istaknuo je da je za njemačke gospodarstvenike neophodna pouzdanost Hrvatske kao ulagačke lokacije, o čemu je razgovarao danas sa svojim sugovornicima. Istaknuo je i da Njemačka želi podržati Hrvatsku u planiranim velikim investicijskim projektima u infrastrukturi. Čestitao je hrvatskoj Vladi na sporazumu koji je danas potpisan sa Slovenijom, čime se otvorio put prema ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, odnosno put ulaska Hrvatske 1. srpnja u Europsku uniju.



Pisane vijesti