Vandoren i Grčić: Treba ubrzati pripremu za financiranje iz EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/vandoren_i_grcic_treba_ubrzati_pripremu_za_financiranje_iz_eu_fondova.jpg

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, nakon sastanka s dogradonačelnicima Splita Jurom Šundovom i Anđelkom Visković, izjavili su kako je nužno ubrzati pripremu projekata za financiranje iz fondova Europske unije te uklanjati zapreke za strane investicije. 

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, nakon sastanka s dogradonačelnicima Splita Jurom Šundovom i Anđelkom Visković, izjavili su kako je nužno ubrzati pripremu projekata za financiranje iz fondova Europske unije te uklanjati zapreke za strane investicije.

''Naglasio sam potrebu da se splitske gradske i županijske strukture angažiraju na uklanjanju prepreka za strane investicije jer će se po ulasku Hrvatske u Europsku uniju moći koristiti mnogo veća sredstva iz fondova nego što je to bio slučaj u pretpristupnom razdoblju'', istaknuo je Vandoren.

Grčić je naglasio kako će umjesto sadašnjih 140 milijuna eura, koliko Hrvatska godišnje otprilike rabi iz europskih fondova, već 2014. godine ''na raspolaganju imati jednu milijardu i 80 milijuna eura bespovratnog i besplatnog novca iz EU fondova''.

Po Grčićevim riječima, ta će se sredstva moći rabiti za financiranje komunalne i socijalne infrastrukture, velikih transportnih pravaca, obnovu željeznice te malog poduzetništva i poljoprivrede.

''Ključno je pitanje kako se kadrovski ekipirati za rabljenje sredstava iz fondova, te kako osigurati novac za sufinanciranje tih projekata iz državnog i lokalnih proračuna“, istaknuo je Grčić. Pritom je posebice upozorio na problem jedinica lokalne samouprave za sufinanciranje EU projekata.

''Idućeg tjedna ćemo s HBOR-om (Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak) predstaviti program za sufinanciranje EU projekata, a po prvi puta ćemo prezentirati i kvotu od 45 milijuna kuna unutar mog ministarstva za ovogodišnje sufinanciranje projekata u najsiromašnijim jedinicama lokalne samoprave kojima je potrebna pomoć“, najavio je Grčić.

Osvrćući se na sastanak s gradskim čelnicima Splita, Grčić je istaknuo kako je bilo riječi o tome da se nakon obnove zapadne obale Rive pristupi i preuređenju istočne obale te da se gradska luka proširi dodatnim vezovima za kruzere.

''Obnova istočne obale i dodatni vezovi za kruzere u splitskoj gradskoj luci mogli bi se financirati povoljnim kreditima međunarodnih financijskih institucija'', kazao je Grčić.

Na sastanku je spomenuta i mogućnost da se nastavi projekt izgradnje Spaladium arene po ranijim zamislima da to bude sportsko-poslovno središte Splita.

Također, Vlada je spremna 'pokriti' 55 posto ukupnih troškova za izgradnju osnovne škole na Žnjanu i obnovu škole na splitskim Pujankama, dodao je Grčić. Po njegovim riječima nužna je svakodnevna komunikacija između hrvatske Vlade i splitskih gradskih i županijskih tijela radi ubrzanih priprema za korištenje fondova EU po ulasku Hrvatske u Europsku uniju nakon 1. srpnja 2013. godine.

''Posebnu šansu za financiranje iz europskih fondova na splitskom području imaju projekti za rješavanje zbrinjavanja otpada, odnosno odlagalište Karepovac, te nadogradnja postojećeg eko-kaštelanskog zaljeva'', kazao je Grčić.

''Razgovarali smo i o mogućnosti nikad realizirane (gospodarske) zone Dračevac, posebno u smislu povezivanja splitskoga Sveučilišta s tom zonom'', rekao je Grčić.

Na upit u vezi splitske tvrtke Monter, čiji su radnici prosvjedovali ispred prostorija Državnog odvjetništva zbog nerješavanja poteškoća u poduzeću, Grčić je kazao kako je taj slučaj ''u domeni pravosuđa'', te da trenutačno o tome ne može ništa više reći.

Sastanku sa splitskim čelnicima u prostorijama Gradskog poglavarstva, koji je trajao sat i pol duže od protokolarnih najava, nazočili su i veleposlanica Italije u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro te danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber.

Šef delegacije EU Vandoren i potpredsjednik Grčić u Splitu su boravili u okviru obilježavanja Europskog tjedna, te su održali i predavanje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, otvorili EU Info kutak u Info Zoni, družili se s građanima te posjetili Euro gastro festival na Prokurativama.


(Hina)
 


Pisane vijesti