Uvodna konferencija Pilot projekta „U školi otvorene kohezije – At School of open cohesion, ASOC“

  • Slika /slike/Vijesti/prosinac 2019/DSC_4891.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas je održana uvodna konferencija za pilot projekta „U školi otvorene kohezije - At the School of Open Cohesion, ASOC“. Konferenciju je otvorio ministar Marko Pavić.

Riječ je o programu koji se provodi u srednjim školama i gimnazijama kako bi se promicao građanski nadzor nad javnim financijama, odnosno kako bi učenici sudjelovali u praćenju ulaganja kroz kohezijske politike.

Pozdravljajući okupljene ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska među odabranim članicama koje će provoditi ovaj projekt jer će mladi ljudi na živim projektima moći vidjeti dobrobiti korištenja europskih sredstava po pitanju kohezijske politike.

Ministar je istaknuo da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku te da je od 10,8 milijardi eura, koliko je u ovoj financijskoj omotnici na raspolaganju, Hrvatska ugovorila oko 80% sredstava.

„Možda vam te brojke zvuče apstraktno, ali kada to stavimo u stvarnost to znači bolje zdravstvo, bolje školstvo, bolji promet. Europskim sredstvima obnovili smo mnoge bolnice, mnoge škole, zračne luke, željeznice, ceste“, poručio je ministar učenicima i dodao da će u okviru ovog projekta imati prilike biti istražitelji, statističari, revizori, snimatelji, izvjestitelji o korištenju europskih sredstava.

U Pilot projektu „„U školi otvorene kohezije - At the School of Open Cohesion, ASOC“ sudjelovat će pet škola iz Republike Hrvatske: X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba, Srednja škola Obrovac iz Obrovca, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Gimnazija Gospić iz Gospića te Gimnazija Nova Gradiška iz Nove Gradiške.

Škole su odabrane temeljem Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Na predstavljanju Pilot projekta, uz ministra Pavića sudjelovao je i državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Dragan Jelić, pomoćnik  ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo i predstavnici Europske komisije.
 

Pisane vijesti