Uspješna suradnja Vlade i Europske investicijske banke: godina 2014. rekordna po odobrenim projektima

Slika /arhiva/SLIKE/Europska investicijska banka_2_12_2014_1.jpg
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić sastao se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Europske investicijske banke, na čelu s potpredsjednikom EIB-a Darijem Scannapiecom. Razgovarali su o Planu ulaganja Europske komisije koju je nedavno predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i listi projekata koje je Vlada Republike Hrvatske identificirala kao dio investicijskog plana. 
 
U izjavi novinarima, potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco istaknuo je da je suradnja Europske investicijske banke i Vlade Republike Hrvatske uspješna te da je 2014. godina rekordna što se tiče odobrenih projekata EIB-a. Glede hrvatskoga gospodarstva, rekao je da se na sastanku razgovaralo o listi projekata koje je Hrvatska identificirala kao dio Junckerovog plana. Idući korak, kazao je potpredsjednik Scannapieco, bit će screening, koji će utvrditi koji su strateški koraci najvažniji. Druga tema o kojoj se razgovaralo, nastavio je potpredsjednik EIB-a, bila su mala i srednja poduzeća koja su ključni pokretač zapošljavanja, pa se raspravljalo kako bi se instrumente moglo diverzificirati te poboljšati one postojeće. Zaključio je da se radi o početku detaljnoga dijela posla koji će uslijediti.
 
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izvijestio je da su na sastanku razgovarali i o novom zajmu Europske investicijske banke za sufinanciranje EU fondova u narednom razdoblju. Kazao je kako je dogovoreno oko 300 milijuna eura za prvu fazu u kojoj će EIB financirati Republiku Hrvatsku za sufinanciranje EU projekata. „To je iznimno bitno, posebno za namjenu predfinanciranja dok se ne riješe i sve formalne pretpostavke za refundacije iz europskih fondova“, dodao je. „Tu smo ostavili otvorena vrata i vjerojatno će taj iznos biti i nešto veći, kako bismo u drugoj fazi, kad istrošimo prvu tranšu, vrlo efikasno, u brzom roku, realizirali drugu fazu ovog zajma“, rekao je ministar Grčić i nastavio: „Zaista mislim da će nam taj novac itekako trebati. To je trenutno najpovoljniji kredit koji možemo dobiti za sufinanciranje EU projekta, odnosno za predfinanciranje“. 
 
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić osvrnuo se i na Plan ulaganja Europske komisije. „Mi u ovom trenutku, u finalnoj fazi, pred slanje nove liste imamo 77 projekata“, rekao je, dodavši da je njihova vrijednost 21,5 milijardi eura. „Isto tako smo u ovom procesu „češljanja“ te liste“ odredili projekte koji su nam prioritetni u smislu prihvatljivosti, uz one kriterije koje je Europska komisija definirala, i na neki način smo ih izdvojili iz ostalih projekata za koje prije svega planiramo upotrijebiti EU fondove za sufinanciranje“, pojasnio je. Istaknuo je da je lista otvorena i da je apsolutno moguće i dalje kandidirati projekte. „Nama je posebno zanimljivo, u ovom trenutku razmotriti mogućnost da se eventualno, kroz Junckerov plan, podupre, u financijskom smislu, one instrumente koje već implementiramo u potpori malom i srednjem poduzetništvu i da na neki način ojačamo instrumente podjele rizika kako bismo dali taj nužni impuls poduzetništvu u trenutku kada je slaba dostupnost ovih „klasičnih“ kredita i kada je dosta izražena averzija prema riziku“, zaključio je. 
 
Odgovarajući na pitanja novinara potpredsjednik Grčić je pojasnio: „Što se tiče ovih 77 projekata, od 21,5 milijarde eura vrijednosti, procijenjeno je da bi se oko 7 milijardi eura moglo realizirati u tri godine uz potporu iz Junckerovog plana i iz EU fondova. Kad izdvojimo EU projekte, procjena je da u iduće tri godine možemo realizirati oko milijardu i pol eura vrijedne projekte, koji nisu na listi za EU financiranje“. 


Galerija:
 


Pisane vijesti