Uručeni ugovori predstavnicima jedinica lokalne samouprave Vukovarsko-srijemske županije

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Grad Otok/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ugovore iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, vrijedne 5.8 milijuna kuna uručila je u utorak u Otoku kod Vinkovaca ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave Vukovarsko-srijemske županije.

Riječ je o sredstvima iz državnog proračuna namijenjenih uređenju cesta i staza, energetskoj obnovi pojedinih objekata, izgradnji dječjih vrtića, njihovoj sanaciji ili rekonstrukciji i drugom.

„I ovo je pokazatelj politike ravnomjernog razvoja koja se provodi duži niz godina, a kroz slične programe samo u Vukovarsko-srijemsku županiju do sada je uloženo 386 milijuna kuna“, rekla je ministrica Tramišak dodavši da su u toj županiju iz EU fondova realizirani ili se realiziraju projekti vrijedi 3,5 milijardi kuna.

Izrazila je uvjerenje da će se kvalitetnim projektima, a suradnjom jedinica lokalne i regionalne samouprave s ministarstvima, ulaganja nastaviti i u idućem programskom razdoblju 2021.-2027. te doprinijeti gospodarskom, društvenom, socijalnom i demografskom oporavku županije.

Uručenju ugovora nazočio je i ministar obrane Mario Banožić ocijenivši da su osigurana sredstva mali kotačić koji će pokrenuti i ostale investicije nužne gradovima i općinama Vukovarsko-srijemske županije, a o čemu Vlada RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem skrbi od poček mandata.

Podsjetio je na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem kroz koji su do sada ugovoreni projekti vrijedni 17,5 milijardi kuna te dodao da su slavonske županije poticaj dobile i poreznom reformom kroz povećana decentralizirana sredstva.

Pozvao je gradove i općine na suradnju s ministarstvima i u novom financijskom razdoblju.

I župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić ocijenio je realizaciju projekata vrijednih 3,5 milijardi kuna osiguranih iz fondova EU snažnim poticajem razvoju županije te naglasio da će se i u narednom razdoblju nastojati iskoristiti ovdašnji potencijali poput šuma, poljoprivrednog zemljišta, obnovljivih izvor energije i kontinentalnog turizma.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić među ostalim istaknuo je da se Otok nalazi među deset vodećih hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava te je do sada kroz različite projekte povukao 86 milijuna kuna kojima je dobiveno 120 novih radnih mjesta.


 

Pisane vijesti