Uručeni 4,14 milijuna eura vrijedni ugovori za unapređenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Kolovoz/NSK/image00006.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kroz 85 projekata u 15 županija ulagat će se u unapređenje socijalne, javne, komunalne i gospodarske infrastrukture.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, uz prisustvo potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručio je 85 ugovora ukupno vrijednih 4,14 milijuna eura iz Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Kroz 85 projekata koji će se provoditi u 15 županija ulagat će se, tako, u unapređenje socijalne, javne, komunalne i gospodarske infrastrukture.

Program se provodi od 2018. godine na području jedinica lokalne samouprave koje, prema stupnju razvijenosti, imaju status potpomognutog područja i s udjelom više od 5% pripadnika nacionalnih manjina u stanovništvu, a do danas je sufinancirano ukupno 660 projekata u ukupnom iznosu od 21 milijuna eura.

„Ovogodišnji iznos od 4,14 milijuna eura najveći je do sada, a 85 financiranih projekata, kroz koje će se ulagati u škole, vrtiće, dječja igrališta, sportsku infrastrukturu, energetsku obnovu, društvene i kulturne domove, vatrogastvo, javnu rasvjetu te komunalnu infrastrukturu i prometnice, bit će vrijedan doprinos unapređenju životnog standarda svih stanovnika na područjima na kojima će se provoditi“, izjavio je prilikom uručenja ugovora ministar Erlić.

Podsjetio je kako su u ožujku uručena i 23 ugovora u ukupnom iznosu od 1,35 milijuna eura iz Programa za unapređenje infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine, čime je ove godine za nacionalne manjine iz Programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijeljeno ukupno 5,5 milijuna eura nacionalnih sredstava.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u svom se obraćanju osvrnuo na Operativne programe nacionalnih manjina za razdoblje 2024. - 2028., kojima Vlada nastavlja dosljedno štititi i unapređivati manjinska prava te izjavio: "Infrastruktura nije samo fizička mreža cesta, vodovoda i zgrada, ona omogućuje razvoj, napredak i povezanost unutar naših zajednica. Investiranjem u ove projekte izgrađujemo mostove ne samo između mjesta, već i među ljudima, stvarajući bolje i pravednije uvjete". 

Događanju je, uz predstavnike gradova i općina koji su korisnici uručenih ugovora, prisustvovao i saborski zastupnik te predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek.

Pisane vijesti