Uprava za otoke na Godišnjoj Općoj skupštini Regionalne komisije za Otoke

  • Slika /slike/Vijesti/Godisnja skupstina otoka_16_7_2018_1.jpg
  • Slika

Godišnja Opća skupština Regionalne komisije Otoci održana je 12. i 13. srpnja 2018. u Francuskoj na otoku Korzici, u gradu Bastia.

Regionalna komisija Otoci jedna je od 6 regionalnih komisija u sklopu Konferencije perifernih pomorskih regija (CPMR). Obuhvaća 22 europske otočne regije iz 11 zemalja Mediterana, Sjevernog mora i Atlantika te Indijskog i Tihog oceana sa ukupnom populacijom od oko 15 milijuna stanovnika. Ciljevi ove komisije su skretati pozornost europskih institucija i zemalja članica na otočne regije kako bi se prepoznala trajna ograničenja koja proizlaze iz teritorijalne posebnosti otoka te kako bi se implementirale posebne politike prilagođene otocima. Između ostalog, Komisija za otoke njeguje međuregionalnu suradnju među otocima, a posebice u dijelu koji je u direktnoj vezi s njihovom otočnošću.
 
Na Općoj Godišnjoj skupštini Regionalne komisije Otoci raspravljano je o kohezijskoj otočnoj politici poslije 2020., prijevozu i dostupnosti otoka, održivom turizmu i zaštiti otočne bioraznolikosti kao i o energetskoj tranziciji i otočnoj ekonomiji s niskim udjelom ugljika.
 
Godišnju skupštinu otvorili su Pierre Savelli, gradonačelnik Bastie i Gilles Simeoni, predsjednik Vijeća Korzike.
 
Uz uvažene predstavnike Europske komisije (DG REGIO, DG MOVE, DG ENERGY) Olivier Baudelet, Frederic Versini i Anna Colucci, aktivni sudionici skupštine bili su i uvaženi predstavnici EU Parlamenta Isabelle THOMAS i Tonino Picula kao i CPMR stručnjaci, predstavnici državnih tijela, predstavnici regija i jedinica lokalne samouprave otočnih područja (Jonsko, Škotsko, Dansko, Portugalsko, Talijansko, Estonsko otočje, …)
 
U raspravu se je uključila i pomoćnica ministrice Uprave za otoke, Tajana Huzak koja je dala kratki pregled o hrvatskoj otočnoj politici.

Pisane vijesti