U Zadru otvoren projekt „Zadar Baštini“

  • Slika /slike/Vijesti/2020/studeni/Zadar/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU nazočila je otvorenju Bedema zadarskih pobuna koji su uvršteni na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Ministrica Tramišak je uvodno pozdravila sve u ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića.

„Na samom početku, dragi Zadrani i Zadranke čestitam Vam dan vašeg grada i blagdan sv. Krševana, jednog od vaših zaštitnika. Fondovi Europske unije kao što imate priliku i sami se uvjeriti  upravo i služe mijenjanju, poboljšavanju i unaprjeđenju kvalitete života u svim našim lokalnim zajednicama, a tako daju doprinos i vašem gradu Zadru. Ovo je prilika za istaknuti da na području Zadarske županije vrlo vrijedno i kvalitetno ste radili i pripremali projekte. Brojke nam govore impozantno o više od tri milijarde kuna ugovorenih i provedenih projekata i projekata u tijeku. Što se tiče samog grada Zadra tu se projekti broje i u vrijednosti većoj od 1,76 milijardi kuna“, istaknula je ministrica.

Ministrica Tramišak je naglasila kako je zaista kvalitetno uloženo u razvoj i osnovne komunalne infrastrukture grada, ali i u infrastrukturu koju svi možemo osjetiti i vidjeti pitanje unaprjeđenja onoga što je svima nama posebno drago i onoga što se najviše vežemo, a to je naša prošlost.

„Lijep naziv projekta „Zadar baštini“ upravo govori i to da vodite posebno računa i posebnu brigu o ostavljanju vaše tradicije, kulture i vašeg nasljeđa budućim novim generacijama. Projekt vrijedan više od 66 milijuna kuna financira se 85% sredstvima Europske unije obuhvaća i više aktivnosti. Čestitam vam i na ovom danas što je ovaj vrijedan dio i završen u radovima. Želim vam uspješan i završetak i svih ostalih aktivnosti u ovom projektu kako biste obnovili i drugi dio kulturne baštine“, kazala je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ministrica je rekla kako je prilika ovdje za dodatno i istaknut da te impozantne brojke govore i o velikoj i kvalitetnoj suradnji grada Zadra i Zadarske županije sa cijelom Vladom Republike Hrvatske. Ovaj moj dolazak ovdje, i naravno dolazak i državnog tajnika Erlića, poruka je da ćemo tako nastaviti i u budućnosti.
"Pred nama su novi izazovi, nove mogućnosti, nova raspoloživa sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a na nama je da kreiramo sve buduće projekte i na da ih na kvalitetan način iskoristimo. Za sam kraj reći ću vam jednu vrlo važnu poruku bl. Ivana Merza, a to je da je u svakoj ljudskoj duši cilj postići nešto veliko. Nastavite raditi velike stvari“, zaključno je rekla Tramišak.
 
Kroz projekt su Bedemi parterno uređeni i sanirani u duljini od 785 metara. Konkretno su izvedeni zemljani radovi i demontaže, betonski i armiranobetonski radovi, kolnička konstrukcija, kamenorezački radovi, radovi vodovoda i kanalizacije, izrada metalnih ograda, radovi u ljevaonici, elektroinstalacije i javna rasvjeta i hortikulturno uređenje.
 
S bedema su uklonjeni promet i parkirna mjesta te je sada to šetnica s hortikulturalnim uređenjem i odgovarajućim klupama i koševima za smeće. Sanacijom i uređenjem Bedema dobiven je javni prostor kulturno-turističke i društvene namjene. U okviru uređenja između ostalog, uredio se i perivoj drveća, hrast crnika star između 160 i 180 godina.
 
Parterno obnovljeni Bedemi omogućit će novi koncept prezentacije kulture, a posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na novi, do sada neispričani način, te će omogućiti posjetitelju direktan upliv u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja. Bedemi će predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven izložbeni prostor na otvorenom, koji zbog svog povišenja omogućuje pogled na cijeli grad, a istodobno šetaču-prolazniku daje nezaboravan doživljaj lokalne kulture.
 
Svim prisutnima, uz ministricu obratili su se i gradonačelnik grada Zadra, gospodin Branko Dukić i državni tajnik u ministarstvu kulture i medija gospodin Krešimir Partl, a doađaju su nazočili i župan Zadarske županije Božidar Longin, rektorica  Sveučilišta u Zadaru Dijana Vican i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Pisane vijesti