U Vinkovcima predstavljen Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027.

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Siječanj/Vinkovci/IMG-20220204-WA0044.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Tramišak u Vinkovcima je sudjelovala na predstavljanju Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027. te prethodno održala sastanak sa županom Vukovarsko- srijemske županije Damirom Dekanićem na temu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Branje i Srijema te gradonačelnikom Vinkovaca na temu uspostavljenog Urbanog područja Vinkovci čiji će se projekti financirati iz novog Integriranog teritorijalnog programa u razdoblju od 2021. – 2027. godine.

„Do sada su projektni partneri iz Republike Hrvatske iz programa europske teritorijalne suradnje, za koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nadležno, ugovorili približno 240 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U usporedbi s doprinosom Republike Hrvatske za navedene programe koji iznosi 128 milijuna eura, hrvatski projektni partneri povukli su gotovo dvostruko veći iznos“, kazala je ministrica na početku predstavljanja Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027.

U spomenutom programu, osim Hrvatske sudjeluje još 8 država članica EU: Austrija, Češka, Hrvatska, Italija (9 regija), Mađarska, Njemačka (8 pokrajina), Poljska, Slovačka i Slovenija.

Ukupan proračun Programa iznosi 224,6 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekti se financiraju u četiri prioritetna područja: Pametnija središnja Europa, Zelenija središnja Europa, Povezanija središnja Europa i Bolje upravljana središnja Europa. 

„Upravo su ova područja komplementarna i sa prioritetima naših nacionalnih operativnih programa čije programiranje privodimo kraju te planiramo u drugoj polovici godine također krenuti i sa tim javnim pozivima“, kazala je ministrica Tramišak.
Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u sklopu Programa otvoren je 15. studenoga 2021. i to za sva četiri prioritetna područja, a Poziv će trajati do 23. veljače 2022. te njegov ukupni proračun iznosi 72 milijuna eura, od čega se 22 milijuna odnose na prioritet Pametnija središnja Europa, 36 milijuna se odnosi na prioritet Zelenija središnja Europa te po 7 milijuna na svaki od dva preostala prioriteta.

„Tijekom 2022. godine očekuje se otvaranje poziva na dostavu projektnih prijedloga na većini programa europske teritorijalne suradnje kroz koje će vam na raspolaganje biti stavljena značajna sredstva iz nove omotnice Europskog fonda za regionalni razvoj“, dodala je ministrica Tramišak te naglasila kako Republici Hrvatskoj predstoji novo financijsko razdoblje korištenja bespovratnih EU sredstava u okviru koje će na raspolaganju biti ukupno 25 milijardi eura.

„Nova financijska omotnica znači i nove prilike, a Vukovarsko- srijemska županija pokazala je da zna i može koristiti bespovratna EU sredstva što se ogleda u činjenici da je do 31. prosinca 2021. na području županije ukupno ugovoreno 3,88 milijardi kuna vrijednih projekata“, istaknula je ministrica pohvalivši okupljene korisnike s područja Vukovarsko- srijemske županije.

Konačno, ministrica je izrazila vjeru u zajednički uspjeh u realizaciji projekata tijekom idućih 7 godina na korist svih građana Republike Hrvatske i naglasila važnost pripreme kvalitetnih projekata čijom će realizacijom porasti kvaliteta života diljem Hrvatske.

Tijekom sastanka sa županom Dekanićem razgovaralo se o provedbi Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema sklopljenog u srpnju 2018. godine koji zajedno s naknadno sklopljenim Dodacima obuhvaća ukupno 67 razvojnih projekata u vrijednosti od 11.739 milijardi kuna koji se/će se financirati u okviru u Višegodišnjeg financijskog okvira 2014.-2020., Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. te Mehanizma za oporavak i otpornost i državnog proračunu Republike Hrvatske.

S gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem, ministrica je razgovarala o planiranom proširenju mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja na ukupno 22 hrvatska grada koje uključuje i Grad Vinkovci.

Urbano područje Vinkovci uspostavljeno je Odlukom Gradskog vijeća Grada Vinkovci 12. listopada 2021. prema kojoj u obuhvat ulazi 11 JLS-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije: gradovi Vinkovci i Otok te općine Nuštar, Stari Jankovci, Privlaka, Andrijaševci, Ivankovo, Vođinci, Stari Mikanovci, Jarmina i Nijemci.

Pisane vijesti