U promet pušten prvi elektromotorni vlak za regionalni prijevoz

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_2745.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nabava ovog vlaka provedena je u sklopu EU projekta "Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza".

Radi se o 12. po redu elektromotornom vlaku, od ukupno 21 koliko ih se nabavlja od Končara. 

Vlak je vozio na relaciji Zagreb - Sisak - Zagreb, a na njegovoj prvoj vožnji, među ostalima, bili su prisutni ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić te predsjednici uprava HŽ Putničkog prijevoza i Končar elektroindustrije, Željko Ukić i Gordan Kolak. Uzvanike je na kolodvoru u Sisku dočekao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Ministar Erlić istaknuo je kako je ovo još jedna pozitivna priča realizirana uz pomoć EU fondova.
"Nastavit ćemo koristiti sredstva koja su nam na raspolaganju, a ona su u sljedećem financijskom razdoblju izdašnija nego ikad. Ulagat će se u pruge i vlakove te će sljedeće desetljeće sigurno obilježiti investiranje u željeznicu, kao što je u prethodnom razdoblju to bilo u cestovni promet. Ovo je hvalevrijedan primjer kvalitetne frekventne linije Zagreb – Sisak koja, osim što pospješuje i povećava broj korisnika željezničkog prijevoza, omogućava i daljnji razvoj Siska i Sisačko-moslavačke županije", rekao je ministar Erlić.

Govoreći o ulaganjima u željezničku infrastrukturu, državni tajnik Gospočić složio se kako će ovakvi vlakovi najnovije generacije obilježiti razdoblje pred nama.
"HŽ Putničkom prijevozu bit će isporučeno još 9 ovakvih vlakova, 7 novih niskopodnih dizel-električnih i 2 baterijska vlaka do sredine 2025. godine. Tada će na prugama biti 70 novih vlakova, a do kraja ovog strateškog razdoblja koje planiramo do 2032. obnovit ćemo gotovo kompletan vozni park kada će na prugama biti oko 130 novih vlakova".

Predsjednik uprave Končar elektroindustrije Gordan Kolak osvrnuo se karakteristike i značaj proizvedenih vlakova.
"Kao regionalni lider u proizvodnji tračničkih vozila i tvrtka koja svoje proizvode i rješenja temelji isključivo na vlastitim znanjima i domaćem kadru, uložili smo velik trud da ovaj visokotehnološki hrvatski proizvod dovedemo na zavidnu razinu, a vrijedno je istaknuti i kako u ovom složenom proizvodu participiraju i poduzeća iz Sisačko-moslavačke županije. Konkretno, čelične konstrukcije proizvode se upravo u Sisku", naglasio je gospodin Kolak.

Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza, kazao je da se nabavom novih elektromotornih vlakova unaprjeđuje kvaliteta prijevozne usluge, pouzdanost i raspoloživost vozila uz mnogo niže operativne troškove i mogućnost povećanja frekvencije vlakova i broja putnika.
"Ovim vlakovima postiže se konkurentniji željeznički putnički prijevoz. Danas smo jednim takvim došli do Siska pa bih volio podsjetiti da, u suradnji s Vladom RH, od prosinca 2020. osiguravamo besplatan prijevoz na svim relacijama za stanovništvo Sisačko-moslavačke županije pogođeno potresom. Zbog velikog interesa putnika, uz postojeća 32 vlaka koja povezuju ova 2 grada, od prosinca ćemo uvesti i dodatne linije čime će povezanost biti još bolja", zaključio je gospodin Ukić.

Projekt se u 85-postotnom iznosu sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.
Ukupna mu je procijenjena vrijednost nešto više od 170 milijuna eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 116.840.464,13 eura.
HŽ Putnički prijevoz njime modernizira svoj vozni park s ciljem poboljšanja lokalne i regionalne povezanosti i mobillnosti, te učinkovitog i konkurentnijeg željezničkog prijevoza, a dosad je, s današnjim, isporučeno 12 vlakova.
Još 9 regionalnih vlakova vozit će na elektrificiranim prugama u Republici Hrvatskoj, a uključuju relacije od Zagreba prema Sisku, Novskoj, Vinkovcima, Koprivnici, Zaboku, Karlovcu, Ogulinu i Rijeci te na relaciji Vinkovci - Vukovar. Svi vlakovi trebali bi biti isporučeni do travnja 2024. godine.

 

Pisane vijesti