​U Pleternici otvoren Interpretacijski centar Muzej bećarca

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/4536b07a-03ee-4944-87ee-0761560cc91b.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Interpretacijski centar Muzej bećarca jedan je od najsuvremenijih muzeja u Republici Hrvatskoj sa zbirkom od preko 400 bećaraca i 200 predmeta

Danas je u Pleternici svečano otvoren Interpretacijski centar Muzej bećarca čija je izgradnja i opremanje sufinancirano bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i to kroz prekogranični program "Interrreg IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora" te Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.".

Ceremoniji otvorenja prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak i Karlo Ressler.

Ovaj muzej posvećen je tradicijskom, vokalno-instrumentalnom napjevu "bećarcu" koji se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine. Grad Pleternica je 2013. godine zaštitio naziv Muzej bećarca i kao stratešku razvojnu aktivnost postavio uređenje Trga bećarca i uspostavu Interpretacijskog centra Muzej bećarca.

Kroz prekogranični projekt „Kulturna ruta Bećarca i Gange“, u ukupnoj vrijednosti 2,3 milijuna eura, sufinancirana je izgradnja Muzeja, Šetnice i Trga Bećarca. Osim infrastrukturnih radova, projektom je sufinancirana i organizacija nekoliko različitih turističkih manifestacija (Pokladno jahanje, LIDAS - Lipanjski dani amaterskog stvaralaštva), izrada promo filma o projektu, monografije i tradicijske kuharice, kao i osmišljavanje tkz. „Pleterničke korpe“ (proizvodi i suveniri lokalnih zadrugara i OPG-ova kojima se prezentira prirodna i kulturna baština Pleternice i okolice).

Radovi na unutarnjem uređenju i opremanju postava Muzeja bećarca sufinancirani su kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." kao dio projekta „Svijet graševine“. Projekt Svijet graševine, ukupne vrijednosti 8,7 milijuna eura, od čega su 7,4 milijuna eura bespovratna sredstva, objedinjuje Spahijski podrum u Pakracu, izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici i brendiranje. Projekt je ugovoren kroz poziv koji se odnosi na provedbu integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema, kroz koji je ukupno ugovoreno 7 projekata. Za te je projekte iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 44 milijuna eura.

Muzej bećarca još je jedan uspješan primjer ulaganja u kulturnu baštinu na području Republike Hrvatske za čiju je revitalizaciju i stavljanje u turističke svrhe iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ uloženo 260,5 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva 196,5 milijuna eura.

Ulaganja će se nastaviti i u narednom razdoblju kroz Program „Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.“ u okviru specifičnog cilja: 4.vi „Jačanje uloge kulture i održivog turizma u gospodarskom razvoju, socijalnoj uključenosti i socijalnim inovacijama“ za što je predviđeno ukupno 120 milijuna eura.
 

Pisane vijesti