U novom programskom razdoblju osigurano 680 milijuna eura za provedbu urbanih politika hrvatskih gradova

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/stfolp.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić sudjelovao je danas u Zagrebu na konferenciji Smart cities.

Konferencija je okupila predstavnike javnog i privatnog sektora koji sudjeluju u kreiranju i provedbi urbanih politika.
 
U fokusu današnjih razgovora i rasprava bila je tema pametnih gradova koji predstavljaju temelj održivog upravljanja urbanim sredinama.
Koncentracija stanovništva, industrije i intenzivnog korištenja svih resursa na malom teritorijalnom području, dovela je do situacije da gradovi generiraju više od 70% globalnih emisija COշ, a pritom zauzimaju samo 4% kopnene površine Europske unije.
Upravo je trend naglog porasta gradskog stanovništva iznjedrio krajem prošlog stoljeća SMART koncept kojim bi se gradovi mogli učinkovito nositi s izazovima sve većeg broja ljudi na sve manjem prostoru gradskih sredina.
 
Ministar Erlić istaknuo je u svom govoru kako je potrebno ciljano uložiti sredstva u hrvatske gradove koji će stvoriti sigurne i kvalitetne usluge svojim građanima, koristeći zelene, digitalne i održive tehnologije.
„Rastuća urbanizacija donosi brojne izazove. Na nama je da uz pomoć pametnih alata, podataka i dostupnih tehnologija pružimo građanima mogućnost da na bolji način donose odluke o kvaliteti svog života. Uključivanje građana u kreiranje urbanog menadžmenta zasigurno je model upravljanja budućnosti. Gradovi su moćni pokretači promjena u društvu, a najveća snaga leži upravo na potencijalu građana koji se aktivno uključuju u rješavanje problema“ naglasio je ministar Erlić.
 
U novom programskom razdoblju Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 grada.
Ova će sredstva gradovima dati instrument za provedbu strategija razvoja urbanih područja, a spektar prihvatljivog ulaganja sada je proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i drugo.
Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju.
 
"Veseli činjenica da smo uspjeli osigurati nikad većih 680 milijuna eura za 22 hrvatska grada, što je veliko povećanje u odnosu na prethodno razdoblje kada smo imali 350 milijuna eura za 8 gradova. Vjerujem da će ta sredstva pomoći u realizaciji koncepta pametnih gradova", zaključio je ministar.

U nastavku konferencije održani su paneli, izlaganja i radionice uz sudjelovanje brojnih čelnika jedinica lokalne samouprave.

Pisane vijesti