U Iloku uručeni ugovori o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Lipanj/Ilok/88113a4b-4321-4507-8f76-2ecac6a360d8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Iloku je danas održano svečano uručivanje ugovora o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2022. godinu.

U cilju jačanja položaja Hrvata u Republici Srbiji, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je pokrenulo „Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije“ s iznosom financiranja od 3 milijuna kuna za 2022. godinu.
 
Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i regionalne razine i predstavlja podršku u unaprjeđenju kulturne, društvene, javne, komunalne, socijalne i okolišne infrastrukture.
 
Program pridonosi potpori Hrvatima u Republici Srbiji i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Republici Srbiji i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.
 
Tijekom uvodnog govora, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozdravila je sve nazočne te je zaželjela dobrodošlicu u Ilok, na samoj granici između Republike Hrvatske i Republike Hrvatske, kako bi korisnicima uručila ugovore za vrijedne projekte.
 
„Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u komunikaciji je sa našim i vašim partnerima iz Republike Srbije te je u proteklih godinu dana pokrenulo upravo ovaj pilot-program Prekogranične suradnje za jačanje odnosa položaja Hrvata u Srbiji i naravno prvenstveno za vaše povezivanje sa Vašim prijateljima, partnerima, jedinicama lokalne samouprave i institucijama, vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj“, rekla je ministrica Tramišak.
 
Ministrica Tramišak je tom prilikom zahvalila i županima i Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije koji su podržali ovakvu inicijativu, koji su također zajedno sa svim svojim općinama i gradovima i institucijama, prijavili projekte, pronašli kvalitetne partnere u Republici Srbiji i rezultat toga je potpisivanje današnjih dvadeset ugovora.
 
„Velik odaziv je bio na ovom pozivu, no to je zapravo pokazatelj da postoji snažna volja za Vašom međusobnom suradnjom, umrežavanjem i razvijanjem različitih aktivnosti. U proračunu za 2023. godinu, slijedom sada ovih iskustava iz ovog našeg prvog poziva, povećali smo iznos sredstava i planirano je 5 milijuna kuna za sljedeću godinu“, istaknula je ministrica Tramišak.
 
Ministrica je istaknula kako je ovaj program nastao kao rezultat iskustva u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prvenstveno Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, na čelu s ravnateljicom Stellom Arneri, koji vrlo vrijedno rade već duži niz godina na provođenju Prekogranične suradnje financirane sredstvima iz fondova Europske unije.
 
„Ponukani upravo i politikama koje nas uče i druge članice Europske unije o važnosti jačanja pograničnih dijelova pojedinih država i važnosti jačanja međusobne suradnje i partnerstava između lokalnih samouprava, između različitih institucija, osmislili smo upravo ovaj jedan poseban program“ naglasila je ministrica.
 
Ministrica Tramišak kazala je kako bi u budućnosti htjela da i ova partnerstva koja sada korisnici započinju i iznos sredstava koji koriste za realizaciju aktivnosti budu i temelj za neka nova partnerstva, za pripremu novih projekata koje će prijavljivati za korištenje sredstava fondova Europske unije. Razdoblje 2021. – 2027. je tek pred nama, prve pozive za nova europska sredstva očekuju se u rujnu ove godine.
 
„Čestitam Vam od srca svima još jednom i želim Vam uspješnu provedbu Vaših projekata i ponovnu prijavu na sve natječaje koje ćemo za Vas osigurati“, zaključila je ministrica Tramišak.

Za aplikaciju na ovaj natječaj bilo je potrebno partnerstvo i to najmanje jednog partnera iz Republike Hrvatske i jednog iz Srbije u pograničnom prostoru. Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, danas je potpisao dva ugovora. Jedan u partnerstvu s Hrvatskim nacionalni vijećem u Srbiji, a drugi s Osnovnom školom Marija Gubec iz Tavankuta i Osnovnom školom Gorjani.

Župan Anušić rekao je kako je  obaveza i dužnost svake županije, svake općine, svakog grada, naravno i Vlade Republike Hrvatske voditi sa svoje razine, na svoj način brigu o Hrvatima ne samo u Vojvodini, Srbiji nego naravno i u Mađarskoj, i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori temeljem tih ideja, tog smjera s kojima smo se nedavno svi zajedno našli kako bi razgovarali o budućnosti, kako i na koji način unaprijediti odnose, unaprijediti suradnju, unaprijediti kvalitetu života i funkcioniranje opstojnosti Hrvata u Vojvodini, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini kao konstruktivnog naroda.
 
"Unazad pet godina smo razvili i nadogradili dosadašnju suradnju s Hrvatima u Vojvodini, i na institucionalnim razinama, kao i kroz financiranje projekata, savjetovanje, podršku u razvoju i unaprjeđenju kulturnih vrijednosti. Iz toga je izraslo vrlo kvalitetno prijateljstvo Osječko-baranjske županije i Hrvata u Vojvodini, izrasli su kvalitetni projekti koji se nastavljaju kroz ovaj program Ministarstva ", naglasio je župan Anušić.


Izabrani zastupnik Narodne skupštine Republike Srbije Tomislav Žigmanov tom je prilikom rekao kako mu je velika čast biti u Iloku i osvijestiti slijedeće: tri su ključna iskoraka kada je u pitanju odnos Republike Hrvatske spram Hrvata u Vojvodini proteklih nekoliko godina.

„Prvi je politička podrška našim nastojanjima, redovita komunikacija s predstavnicima svih razina vlasti, veći interes medija za prilike u kojima mi živimo. To smo učinili svjesno i planski i naišli smo na „meko“ srce predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Plenkovića sa svim svojim suradnicima i svim institucijama.

Drugi korak koji mislim da je važno osvijestiti je da smo znatno uvećali sredstva, materijalno-financijska sredstva kojima Vlada, županije, gradovi i općine izdvajaju kada su u pitanju financiranje potreba Hrvatske zajednice. Ta sredstva su u proteklih nekoliko godina uvećana za više od 20 puta.

 
To je ključni dokaz da iza riječi kod predstavnika vlasti u Republici Hrvatskoj stoji djelo“, istaknuo je Žigmanov.
 
Žigmanov je tom prilikom rekao kako je hrvatska zajednica u Republici Srbiji zajednica koja nažalost još uvijek očekuje pomoć od drugih. Naglasio je kako više od dvije trećine novca koji je potreban za rad hrvatskih institucija i organizacija danas osigurava Republika Hrvatska.
 
„A to je posljedica činjenice da živimo u državi u kojoj živimo, da jesmo to što jesmo, sa svim deficitima koje Republika Hrvatska ima. Problemi u vladavini prava, neriješeno pitanje financiranja manjinske samouprave, neriješeno pitanje financiranja ostvarivanja manjinskih prava, podsustav proaktivnih politika kada je u pitanju podrška prije svega Hrvatskoj zajednici.
Toga su svjesni ne samo predstavnici najviše razine vlasti nego i župani prije svega dviju županija koje se naslanjaju na Vojvodinu, gdje živi više od 80% Hrvatske zajednice. To je Osječko-baranjska, kolega Anušić i Vukovarsko-srijemska, kolega Dekanić.
 
Treći ključni iskorak, kazao je Žigmanov je ovo čemu danas svjedočimo, da je Vlada Republike Hrvatske na inicijativu ministrice Tramišak otvorila novu liniju za financiranje podrške i potreba u okviru mehanizama Prekogranične suradnje.
 
„To je veliki događaj za nas jer smo u ranijem razdoblju bili isključeni iz takvih oblika suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Prepoznati smo kao mogući partneri, mi smo tu inicijativu od gospođe Tramišak velikodušno podržali, prihvatili i danas su ovdje oni koji su imali neću reći sreće nego su imali kvaliteta svojih programa, uspjeh da dobiju određenu količinu novca“, rekao je Žigmanov.
 
Tomislav Žigmanov zahvalio se svim partnerima te je rekao kako će u budućnosti biti ono što i jesu, pouzdani partneri, čekajući trenutak da uspiju u državi u kojoj žive i uredno plaćaju poreze, te da žive u punini života sa sredstvima koje će dobivati.
 
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodin Zvonko Milas, tom je prilikom rekao kako je Središnji državni ured u svojim aktivnostima, zajedno s predstavnicima Hrvata iz Republike Srbije uspio trasirati jedan put koji treba još dobrano graditi, ali ono što je njemu drago je zajednički rad, zajedno kroče trasiranom cestom.
 
„Iskorak je veliki u kojem kroz Prekograničnu suradnju zahvaljujući Ministarstvu regionalnoga razvoja i gospođi ministrici imamo priliku spajati pripadnike dvaju naroda s jedne i druge strane granice, ali posebno naših Hrvata koji su pokazali veliku zainteresiranost za projekte i očekujem da, kako ste najavili i u idućoj godini, isto tako nastavimo ovaj projekt, sve u cilju što boljeg povezivanja, što čvršćeg i jačeg čuvanja opstojnosti Hrvata koji žive u uvjetima u kojima žive“, naglasio je Milas.
 
Državni tajnik je rekao kako vjeruje da današnje povezivanje na ovaj način ima svoj put, ima svoju budućnost i da će na ovaj način i ove mlade dakle kroz osuvremenjivanje svega onoga što žele ovim aktivnostima postići, privući kako bi nastavili putem kojim danas idemo.
 
Na svečanom uručivanju nazočili su i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, saborski zastupnik Nikola Mažar te korisnici ugovora.

Pisane vijesti