U Dubrovniku otvoren objedinjeni hitni bolnički prijem vrijedan 21, 6 milijuna kuna

Objedinjeni hitni bolnički prijem, vrijedan 21,6 milijuna kuna i sufinanciran iz fondova Europske unije, otvoren je u četvrtak u Općoj bolnici Dubrovnik, a ministar zdravstva Milan Kujundžić tom je prilikom izjavio kako je riječ o velikom medicinskom i organizacijskom iskoraku po čemu Dubrovnik prednjači. U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na otvorenju je sudjelovala državna tajnica Nikolina Klaić.

Ministar Kujundžić je ocijenio kako je dubrovačka bolnica primjer boljega korištenja resursa i pružanja usluga, a dokaz tome je i suvremeni Objedinjeni hitni prijem koji integrira gradsku i županijsku hitnu medicinsku službu. Na tisuću četvornih metara smještene su dvije prostorije za reanimaciju, prostorija za akutne i dvije prostorije za subakutne pacijente te prostorija za izolaciju s trinaest ležajeva, a tu su i nove su operacijske sale za opće kirurške, traumatološke i male zahvate te niz ambulanti.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako projekt donosi veću dostupnost, učinkovitost i djelotvornost zdravstvenih usluga za 130 tisuća pacijenata u županiji, ali i gotovo 1,9 milijuna turista, čime se postiže pozitivan utjecaj na privatni i poslovni život pacijenata.

Ravnateljica Državnoga zavoda za hitnu medicinu Maja Grba ponosna je jer je ostvaren projekta koji je idejno počeo još 2010. Zahvalila je, kako je rekla "onima koji nisu  opstruirali projekt jer se možemo sjetiti da su se mnogi smijali te nismo uvijek nailazili na otvorena vrata. Župan Nikola Dobroslavić prepoznao je vrijednost projekta. Ovaj hitni prijem imat će i timove izvanbolničke skrbi, a o toj funkcionalnoj integraciji govori i ministar Kujundžić”, rekla je Grba.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić poručio je kako je projekt pokazatelj kolike mogućnosti pružaju EU fondovi ako se znaju pametno koristiti.

"Županija je, uz 20 milijuna kuna EU sredstava, uložila još četiri milijuna kuna iz svoga proračuna za opremanje i uređenje koje nije ušlo u projekt”, istaknuo je Dobroslavić.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić ocijenila je kako je hitni prijem dubrovačke bolnice na europskoj razini te najavila da će to ministarstvo uskoro donijeti odluku o dodjeli 50 milijuna kuna za projekte dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću.

Izvor: (Hina) xmarb yipet



Pisane vijesti | EU fondovi