U Bruxellesu počeo Europski tjedan regija i gradova

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Listopad/Brisel/310809306_548303250437175_5311933320131815475_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Bruxellesu je u ponedjeljak počeo Europski tjedan regija i gradova, konferencija posvećena kohezijskoj politici kojom Europska komisija nastoji smanjiti nejednakosti između bogatih i siromašnih dijelova EU-a.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, putem EU fondova sufinancira projekte u prometu, energetici, obrazovanju i drugim sektorima.

“Kohezijska politika je ljepilo koje drži Europu zajedno”, izjavila je europska povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira tijekom otvorenja konferencije.

Europska komisija bi do kraja tjedna trebala imati potpisane sporazume s 23 od ukupno 27 zemalja EU-a što je preduvjet da zemlje povlače novac iz EU fondova u novom razdoblju od 2021. do 2027. godine. Ugovori bi zatim trebali biti potpisani i s Mađarskom, Španjolskom, Belgijom i Luksemburgom.

Hrvatska vlada je prije jedanaest dana potpisala taj sporazum pa će za nekoliko mjeseci, kada vlada pripremi natječaje, subjekti u Hrvatskoj moći prijavljivati projekte koje žele sufinancirati novem iz EU-a. Hrvatskoj je na raspolaganju devet milijardi eura.

U Bruxellesu se nalazi hrvatska ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak koja je prisustvovala otvorenju konferencije.

Tijekom četiri dana sudionici će raspravljati kako novcem iz EU-a provoditi zelenu i digitalnu tranziciju te jačati položaja mladih. Također će se govoriti i o mogućnostima korištenja tog novca za suzbijanje rasta cijena struje i plina te zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

Konferenciju zajednički organiziraju Europska komisija i Europski odbor regija i gradova, savjetodavna institucija koja u Bruxellesu zastupa interese regija i gradova.

“Kohezijska politika je glavna dugoročna investicijska poluga kojom jačaju gospodarska, socijalna i teritorijalna kohezija EU-a”, istaknuo je Vasco Alves Cordeiro, predsjednik Europskog odbora regija i gradova.

Trećina novca iz zajedničkog proračuna EU-a koristi se za kohezijsku politiku, odnosno punjenje fondova za financiranje projekata u 27 zemlja EU.

Europski tjedan regija i gradova održava se 20. godinu zaredom a do zatvaranja u četvrtak organizatori očekuju preko 15.000 sudionika.



Pisane vijesti