U 2023. godini ovjereno preko 1,3 milijarde eura iz OPKK te objavljeno 18 poziva iz PKK i ITP 2021. - 2027.

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/2014-2020_CohesionPolicy implementationbycountry.png

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade ministar Erlić izvijestio je kako je iznos ovjerenih izdataka iz OPKK u 2023. prešao 1,3 milijarde eura, a objavljeni pozivi iz PKK i ITP-a premašuju 525 milijuna.

Pridodaju li se tome pozivi objavljeni iz drugih programa iz nove financijske omotnice 2021. - 2027., u 2023. godini ukupno je objavljeno 40 poziva vrijednih više od 1,26 milijardi eura.  

„Zahvaljujući iznimnom angažmanu kolega i svih tijela u sustavu, godinu u kojoj smo proslavili prvo desetljeće članstva u Europskoj uniji završili smo na najbolji mogući način. Osim što smo iskoristili sva raspoloživa sredstva iz prve pune financijske omotnice te prema Europskoj komisiji ovjerili više od 1,3 milijarde eura, podigli smo intenzitet korištenja sredstava iz aktualnog financijskog razdoblja. Tako su pred nama ulaganja u digitalizaciju, istraživanje i razvoj, obrazovanje, poduzetništvo, promet i mobilnost, zaštitu okoliša, razvoj urbanih područja i otoka, te zdravstvo i socijalne usluge“, poručio je ministar Erlić uz zahvalu svima koji su svojim radom doprinijeli ostvarenju ovih rezultata.

Da Hrvatska uspješno koristi EU sredstva potvrđuju i službeni podaci Europske komisije koji se objavljuju na portalu Cohesion Data, prema kojima je Hrvatska ostvarila napredak u zadnjem dijelu godine i skočila za jedno mjesto, te se sada nalazi na 8. mjestu po isplaćenim sredstvima, dok po ugovorenim sredstvima dijelimo 3. mjesto sa Slovenijom.

Kroz 18 objavljenih poziva iz Programa Konkurentnost i kohezija i Integriranog teritorijalnog programa, više od 165 milijuna eura bit će uloženo u promet, 100 milijuna eura u poduzetništvo, 86,5 milijuna eura u sprječavanje rizika od katastrofa te jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu, a 70 milijuna eura u obnovu javne kulturne infrastrukture. Tu su još i ulaganja u NIAS sustav za potrebe gospodarstva, Znanstvene centre izvrsnosti, jačanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta, zdravstvo kroz uspostavu hitne helikopterske medicinske službe i nabavu vozila za hitnu medicinsku pomoć, te socijalno uključivanje kroz ulaganja u nove veteranske centre. Značajna sredstva bit će uložena i u razvoj urbanih područja kroz provedbu ITU mehanizma u 22 grada.

„Prema indikativnom planu, u 2024. godini samo iz Programa Konkurentnost i kohezija te Integriranog teritorijalnog programa očekuje nas objava preko 100 novih poziva ukupne vrijednosti više od 2 milijarde eura, što znači da je pred nama novi veliki investicijski ciklus, ali i još puno lijepih priča koje nose EU fondovi u sve krajeve Hrvatske”, ističe ministar Erlić.



Pisane vijesti