Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije susreo se s Brankom Grčićem, potpredsjednikom Vlade

Slika /arhiva/SLIKE/Kallas.jpg
U sklopu dvodnevnog posjeta Hrvatskoj, Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik EU za promet susreo se danas s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnoga razvoja i fondova EU Brankom Grčićem.

Branko Grčić informirao je o pripremi projekata za EU fondove, jačanju administrativnih kapaciteta i edukacijama za korištenje novca iz EU fondova. U nešto više od godinu dana, ova je Vlada ostvarila značajan napredak u apsorpciji sredstava iz EU fondova, istaknuo je potpredsjednik Grčić navodeći podatak kako je na početku mandata bilo ugovoreno 37 posto dodijeljenih sredstava iz IPA programa a danas je oko 65 posto. Ujedno, ubrzana je isplata o čemu govori podatak da je od početka 2012. do početka ovog mjeseca realizirano i isplaćeno 124 milijuna eura, gotovo isto toliko koliko u prethodne tri godine kad je bilo isplaćeno 126 milijuna eura iz IPA-e.

„Još je puno posla pred nama“ – kazao je potpredsjednik Grčić ističući da je promet jedno od najvažnijih područja u pripremi i provedbi EU projekata, i to posebice modernizacija željezničkih pravaca.

U ovoj se godini očekuje ugovaranje projekata vrijednih oko 204 milijuna eura, a intenzivno se pripremaju i projekti vrijedni oko 600 milijuna eura za strukturne fondove EU.

Kallas i Grčić  razgovarali su i o razvoju europske prometne mreže, osobito pravcima koje je Vlada odredila prioritetnim.



Pisane vijesti