Sastanak EU ministara zaduženih za koheziju

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_6150.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Erlić sudjelovao je danas u Bruxellesu na sastanku Vijeća za opće poslove u sastavu ministara zaduženih za kohezijsku politiku.

Glavne teme izlaganja i diskusija odnosile su se na zatvaranje tekuće financijske perspektive te pitanje budućnosti kohezijske politike.
 
Ministar Erlić iznio je hrvatske prijedloge u cilju maksimalne apsorpcije sredstava koji se ponajviše odnose na fleksibilizaciju pravila kod zatvaranja programskog razdoblja 2014. - 2020.
Drugi fokus njegova govora bio je na isticanju važnosti daljnjeg podupiranja inovacija i regionalnih inovacijskih partnerstava povezivanjem velikih tvrtki i inovativnih malih i srednjih poduzeća.
 
„Ključno je da sredstva budu dostupna i otvorena poduzećima izvan kategorije velikih tvrtki te da se prednost daje ulaganjima u istraživanje, razvoj i inovacije, uz paralelno formiranje čvrstih regionalnih lanaca vrijednosti. Upravo u tom dijelu leži jedna od ključnih uloga kohezijske politike uzimajući u obzir utjecaj koji ima na jačanje konkurentnosti i strateške autonomije Europske unije na svjetskom tržištu. Zato se aktivno zalažemo za kontinuitet i daljnje osnaživanje kohezije i EU fondova“, kazao je u Bruxellesu ministar Erlić.
 
Ministri kohezije izrazili su suglasje oko nužnosti ubrzavanja zelene i digitalne tranzicije Europske unije, kako bi se čim prije otvorio put prema održivoj, globalno konkurentnijoj i otpornijoj europskoj industriji.
Hrvatski pristup tranziciji u potpunosti prati Teritorijalnu agendu EU do 2030. koja naglašava važnost povezivanja geografskih specifičnosti s integriranim pristupom razvoju i investicijama. U praksi to znači da je svaka od naše tri regije - Panonska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska - identificirala svoje smjerove promjena i prioritetne niše u kojima prepoznaje najveći potencijal za gospodarski rast. Kroz taj okvir, velika poduzeća povezuju se s inovativnim malim i srednjim tvrtkama te istraživačkim organizacijama u okviru strateških partnerstava za inovacije (SPIN) i inovacijskih klastera.
Prvi poziv upravo namijenjen SPIN-ovima, vrijedan 100 milijuna eura, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavit će u sljedećih mjesec dana.

Pisane vijesti