Sabor donio novi Zakon o otocima

Slika /slike/Službene fotografije za web_VladaRH/mljet_otoci.jpg

Hrvatska ima 1244 otoka, do kojih je 50 naseljeno. 2017. godine je u otoke uloženo 1,7 milijardi kuna, od 2004. gotovo 22 milijarde kuna.

Nakon dva desetljeća, Hrvatski sabor u srijedu je donio novi zakon o otocima koji treba osigurati uvjete za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost.

Otok se definira kao područje s razvojnim posebnostima, a uvodi se pojam otočnosti - skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem.

Uvodi se novi model razvrstavanja otoka i novi pristup strateškom planiranju njihova razvoja. Proširuje se uporaba postojeće otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom mjestu. Zakon obuhvaća mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr.

Zakon uvodi otočne koordinatore čiji će rad financirati Ministarstvo regionalnog razvoja putem županijskih razvojnih agencija te će se voditi računa da se na svakom otoku u svakom trenutku znaju i pripremaju projekti na zajednički način.

Izvor: HINAPisane vijesti