Reagiranje na tekst u Slobodnoj Dalmaciji: Nema spora oko toga da u Dalmaciji treba razvijati, uz turizam, i industriju

Slika /arhiva/SLIKE/PRESS-ZID-predvorje-mrrfeu_smanjeno.jpg

Molim Vas prema Zakonu o medijima objavu ovog reagiranja na tekst objavljen 20.8.2014. u Slobodnoj Dalmaciji na stranicama 2. i 3. pod  nadnaslovom „Gradonačelnik Baldasar i ministar Grčić zaratili – treba li se Dalmacija razvijati od industrije ili turizma“  i naslovom „Sardina zaradi više nego svi brački hoteli“, a najavljenom na naslovnici  pod nadnaslovom „Reakcije na Grčićevu teoriju kako je turizam jedina nada“ i naslovom „Ne može Dalmacija živit od minjanja lancuna!“ - upućeno je u reagiranju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uredništvu Slobodne Dalmacije, te dalje navedeno:
 

U vrlo korektno prenesenom intervjuu kojeg je Slobodna Dalmacija na stranicama 6. i 7. objavila dan ranije, 19.8. 2014., u naslovu članka stoji odgovor na sve dileme i naknadne reakcije, a naslov je bio: „Branko Grčić: SPLIT – grad usluga a ne tvornica“.  Kao što vidite, u naslovu i intervju govori se o SPLITU, a ne o DALMACIJI.
 

No, uredničkom slobodom na prvoj, naslovnoj strani Slobodne Dalmacije izvučeno je: „DALMATINCI, zaboravite tvornice, vaša je budućnost pružanje usluga“. Ovom omaškom urednika potpuno je promijenjen smisao izjave potpredsjednika Vlade Branka Grčića.
 

Dakle, potpredsjednik Grčić je na pitanje novinara Damira Šarca odgovorio da SPLIT nema prostora za velike tvorničke sustave i da je mjesto za njih u obližnjim poslovnim zonama (Dugopolje, Čaporice, Kukuzovac, u perspektivi i Vučevica), a da se sam SPLIT isprofilirao kao grad usluga, ali ne samo turističkih i ugostiteljskih, već i trgovačkih, financijskih, informatičkih, prometnih i drugih. Drugim riječima, rekao je da je malo prostora u SPLITU za razvoj industrije, ali da ima jako puno prostora OKOLO SPLITA (u DALMACIJI) da se grade novi pogoni i razvija industrija.
 

Ujedno, ovime pada u vodu i teza iz naslova „Gradonačelnik Baldasar i ministar Grčić zaratili – treba li se DALMACIJA razvijati od industrije ili turizma“. Nema spora oko toga da u DALMACIJI treba razvijati, uz turizam, i industriju. Ističemo da je potpredsjednik Vlade u korektnim profesionalnim odnosima sa predstavnicima svih jedinica lokalne samouprave, bez obzira iz koje su političke opcije, osobito temeljem brojnih projekata i programa koje Ministarstvo provodi. Jednako tako i sa gradonačelnikom Baldasarom koji ima punu potporu Vlade i potpredsjednika Grčića u naporima da pripremi i realizira razvojne projekte Grada Splita. 
 

Žao nam je što je zbog ovog očiglednog nesporazuma došlo do različitih reakcija i tumačenja.
 

U nastavku citiramo cjeloviti odgovor na pitanje iz intervjua:
 

- Gradonačelnik Baldasar u Nedjeljnom Jutarnjem kaže da trebamo tvornice...

- Split baš i nema terene na kojima bi gradio industrijske pogone, zar ne? Nemoguće se vratiti u vrijeme velikih tvorničkih sustava na gradskom prostoru. Mjesto za to je u gospodarskim zonama u okolici;Čaporice, Dugopolje, Kukuzovac, Dicmo...

Split je zapravo grad usluga, prije svega turističkih, ugostiteljskih, trgovačkih, financijskih, informatičkih i prometnih. Ne treba zaboraviti niti da je on upravni, sveučilišni, zdravstveni centar koji servisira jedan veliki regionalni prostor.

 


Pisane vijesti