Reagiranje na tekst Gabrijele Bijelić u Slobodnoj Dalmaciji „Bez novca iz Unije nema ni obnove Kaša“

Slika /arhiva/SLIKE/PRESS-ZID-predvorje-mrrfeu_smanjeno.jpg




Slobodna Dalmacija
Ivo Bonković, glavni urednik
                                                                                 
Poštovani,
 
Molim Vas prema Zakonu o medijima, ispravak netočnih navoda u tekstu autorice Gabrijele Bijelić, objavljenom 9. prosinca 2014. u Slobodnoj Dalmaciji na stranici 19., pod naslovom „ Bez novca iz Unije nema ni obnove Kaša“ i nadnaslovom „ Košarica Grčićeva ministarstva – Bez obrazloženja odbijen prijedlog za kandidaturu obnove povijesnog valobrana u Dubrovniku“. 
 
Autorica teksta netočno navodi kako je „Ministarstvo regionalnoga razvoja i europskih fondova bez obrazloženja odbilo prijedlog Županijske lučke uprave za kandidaturu obnove povijesnog valobrana Kaša za financiranje iz fondova“, te kako se „očitovanje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a tek očekuje“.
 
U tekstu autorica Gabrijela Bijelić ni jednom riječju ne spominje da se obratila Ministarstvu s pitanjem: „Tragom informacija iz Županijske lučke uprave Dubrovnik da je vaše Ministarstvo bez obrazloženja odbilo kandidaturu rekonstrukcije valobrana Kaše u staroj dubrovačkoj povijesnoj luci za financiranje iz EU fondova, molili bismo pojašnjenje o tom problemu, kao i eventualne razloge za odbijenicu“.
 
Gabrijela Bijelić, novinarka Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika upoznata je s činjenicama, ali ne i čitatelji njezinog teksta.
 
A činjenice su:
 
Na Poziv za dostavu projektnih prijava Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., Županijska lučka uprava Dubrovnik prijavila je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija valobrana Kaše“, ali ta prijava nije zadovoljila minimalni broj bodova za kriterij "Relevantnost i održivost", kao ni ukupan minimalan broj bodova.
 
Ukupno su pristigle 144 projektne prijave, a ocjenjivali su ih neovisni procjenitelji.  Inače, cjelokupna natječajna dokumentacija je dostupna na stranici www.strukturnifondovi.hr.  
 
Razlozi odbijanja projektne prijave prijavitelju, Županijskoj lučkoj upravi, su jasno navedeni u dopisu od 13. lipnja 2014. godine, a koji je prijavitelj zaprimio 20. lipnja 2014. godine.
 
Nadalje, skrećemo pozornost da su prijavitelji koji smatraju da su oštećeni, zbog greške ili nepravilnosti tijekom postupka procjene, mogli podnijeti prigovor pismenim putem u roku 8 radnih dana od primitka odluke o odbijanju ili prihvaćanju projektne prijave, a da Županijska lučka uprava Dubrovnik nije podnijela prigovor. Također, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nije zaprimilo zahtjev prijavitelja za dodatnim pojašnjenjem vezanim uz ovaj projekt.

Na kraju, htjeli bismo napomenuti da se svi projekti koji nisu ugovoreni u sklopu do sada objavljenih poziva mogu prijaviti na buduće natječaje ukoliko udovoljavaju traženim kriterijima
 


Pisane vijesti