Pušten u rad kanalizacijski sustav Kaštela-Trogir, vrijedan 685 milijuna kuna

Slika /arhiva/SLIKE/Kanalizacijski sustav Kastela-Trogir_28_4_2014.jpg

U Divuljama je danas pušten u rad kanalizacijski sustav Kaštela-Trogir, u čiju je izgradnju investirano 685 milijuna kuna, a koji je dio integralnog projekta zaštite Kaštelanskog zaljeva koji će ukupno stajati više od dvije milijarde kuna.

"Radi se o povijesnom projektu, sigurno najvećem u Hrvatskoj ikada u području vodoopskrbe, odnosno za sad odvodnje, a koji će enormno poboljšati kvalitetu života u Kaštelanskom zaljevu i šire", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić na svečanosti otvaranja.

Po Grčićevim riječima, danas otvorenom dionicom kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir štiti se okoliš i vraća se ambijent za ugodan život na tom području.

"Ovim kanalizacijskim sustavom su uklonjena 72 neidentificirana ispusta u more kroz koja se trovalo more u Kaštelanskom zaljevu, a rezultati probnog mjerenja kakvoće mora su senzacionalni pošto su na šest od ukupno 10-ak lokacija uvjeti apsolutno zdravi to jest voda je čista", pojasnio je Grčić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je istaknuo kako se puštanjem u rad kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir podiže standard življenja na tom području te je nužno nastaviti žurno priključivanje domaćinstava i ostalih korisnika na sustav. Po riječima ministra Jakovine planirano je diljem Hrvatske izgraditi gotovo 300 prečišćivača.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš je istaknula kako je rješavanje vodopskrbnog sustava i odvodnje od iznimne važnosti za buduće naraštaje Hrvatske.

Puštanje u rad kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir upriličeno je u organizaciji Agencije Eko kaštelanski zaljev.

(Hina)

 


Pisane vijesti