Prva sjednica Koordinacijskog povjerenstva za pripremu programskih dokumenata za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020.

Slika /arhiva/SLIKE/Koordinacisko-povjerenstvo-22112012-1.jpg
U svrhu korištenja sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda u okviru financijskog razdoblja Europske unije 2014.-2020., koji će biti dostupni Republici Hrvatskoj kao državi članici Europske unije, potrebno je uspostaviti funkcionalan institucionalni okvir te pripremiti strateške i programske dokumente.

Kako bi se osigurao pravovremen pristup ovim zadacima, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), kao tijelo odgovorno za organizaciju i koordinaciju procesa pripreme programskih dokumenata za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020., u travnju 2012. godine započelo je proces pripreme programskih dokumenata koji će predstavljati osnovu korištenja sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda EU u spomenutom razdoblju.

Od izuzetne je važnosti da se programski dokumenti izrađuju po principu partnerstva te da se u ovaj proces uključe sve relevantne institucije kako bi se obuhvatile i identificirale potrebe i razvojni prioriteti RH.

Stoga je za potrebe izrade programskih dokumenata, na prijedlog MRRFEU-a, u rujnu ove godine osnovano je i  međuresorno Koordinacijsko povjerenstvo za pripremu programskih dokumenata za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020. (Narodne novine br. 102/12).

Koordinacijsko povjerenstvo ima za zadatak uspostaviti Tematske radne skupine za izradu programskih dokumenata, koordinirati i  nadzirati njihov rad te analizirati njihove prijedloge. U konačnici, Koordinacijsko povjerenstvo usuglašava i odobrava prijedloge nacrta programskih dokumenata prije njihovog podnošenja Vladi RH na usvajanje i upućivanja Europskoj Komisiji.

Dana 19. studenog 2012. godine u prostorijama Vlade Republike Hrvatske održana je prva sjednica Koordinacijskog povjerenstva. Sjednicom Povjerenstva predsjedao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prof. dr. sc. Branko Grčić. Članovi Koordinacijskog povjerenstva predstavnici su svih ministarstava Republike Hrvatske te predstavnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Na sjednici Koordinacijskog povjerenstva usvojen je Poslovnik o radu Koordinacijskog povjerenstva, usvojen je prijedlog uspostave Tematskih radnih skupina te prijedlog tijela odgovornog za koordinaciju programiranja. Dogovoreni su daljnji koraci i zadaci Koordinacijskog povjerenstva te formiranje i početak rada Tematskih radnih skupina. Osobito je naglašena važnost pripreme kvalitetnih dokumenata i projekata kako bi se osiguralo učinkovito korištenje sredstava koja će biti na raspolaganju Republici Hrvatskoj iz europskih fondova. 

Galerija:


Pisane vijesti