Promjene u sustavu poreza na dohodak donijele povećanje plaća za više od milijun građana i doprinijele rastu osobne potrošnje i BDP-a

Vlada sprema i novi prijedlog zakona o brdsko-planinskim područjima kojim će se omogućiti nastavak visoke razine potpora za ta područja sa specifičnim razvojnim potrebama

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić ustvrdio je u utorak kako su promjene u sustavu poreza na dohodak donijele povećanje plaća za više od milijun hrvatskih građana i pridonijele rastu osobne potrošnje i BDP-a te da, unatoč tome, ne prestaju pokušaji HDZ-a da umanji rezultate Vlade.

"Očigledno je da ne prestaju pokušaji HDZ-a da umanji rezultate ove Vlade, pa čak i kada učinci njezinih mjera i politika u velikoj mjeri idu na ruku njihovim lokalnim čelnicima, načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova koji su zadnjim izmjenama Zakona o regionalnom razvoju dobili status potpomognutih područja i dosta izdašne potpore države i za jedinice lokalne samouprave i građane koji žive u njima", navodi Grčić u priopćenju iz Vlade RH.

Neozbiljnom i neutemeljenom ocjenjuje tezu da su lokalne jedinice izgubile šest milijarda kuna zadnjim izmjenama poreza na dohodak i novom kategorizacijom potpomognutih područja. "Pitamo se čega ćemo se još naslušati od naših političkih oponenata ususret kampanji", dodaje Grčić.

"Dobro je već poznato da su izmjene poreza na dohodak, kojima je povećana plaća za više od milijun naših građana i što je imalo izravnog učinka na oporavak osobne potrošnje i BDP-a, utjecale na smanjenje prihoda jedinica lokalne samouprave oko 1,8 milijarda kuna i da je Vlada RH dodatnim kompenzacijskim mjerama na teret državnog proračuna 'vratila' jedinicama lokalne samouprave između 500 i 600 milijuna kuna.

Također je dobro poznato da je novom kategorizacijom područja koja pomaže država zbog slabije razvijenosti u sustav uključeno čak 99 jedinica lokalne samouprave koje nikad prije nisu imale potporu iako su nerazvijene. Najveći dio njih je u Slavoniji i na sjeverozapadu Hrvatske. Time je jedinicama lokalne samouprave i građanima koji žive u tom prostoru osigurana državna potpora oko 110 milijuna kuna.

Istovremeno je iz sustava izašlo 65 jedinica lokalne samouprave koje su iznadprosječno razvijene zbog čega neće više uživati potporu države kad istekne razdoblje kompenzacije koje traje iduće tri godine uključujući 2015. Izračunali smo da će ovom novom kategorizacijom država u 2015. svim tim jedinicama prepustiti ili isplatiti dodatne prihode taman na razini koliko je to bilo i prethodne godine, ali sada pravednije raspodijeljeno u korist najmanje razvijenih", ističe Grčić.

Ministar je najavio da Vlada sprema novi prijedlog zakona o brdsko-planinskim područjima kojim će se omogućiti nastavak visoke razine potpora za ta područja sa specifičnim razvojnim potrebama. "Kada zakon postane aktivan, početkom 2016., država će se odreći dodatnog dijela svojih prihoda u korist jedinica na brdsko-planinskim područjima", dodao je.

"Sve prethodno govori da bi ukupni manjak prihoda proračuna jedinica lokalne samouprave nakon promjena poreza na dohodak i nove kategorizacije područja bio tek nešto više od jedne milijarde kuna, a da je država na sebe preuzela teret od 600 do 700 milijuna kuna, dok je oko 1,8 milijarda kuna transferirano prema građanima kroz veće plaće, što je dio politike ove Vlade kako bi potaknula rast osobne potrošnje nakon šest godina krize i recesije", poručio je Grčić.

Podsjetio je da jedinice lokalne samouprave danas imaju na raspolaganju nekoliko milijarda kuna na godinu iz EU fondova za koje se "moraju potruditi".
"Oni najuspješniji imat će proračun veći nego što su ikada imali, a država im, uz to, osigurava i financiranje vlastitog udjela za sufinanciranje EU projekata", istaknuo je Grčić te dodao da tim novcem "ipak neće biti moguće nabavljati skupocjene automobile za potrebe načelnika".

(Hina)
 

Vijesti iz medija