Premijer Plenković i ministrica Žalac uručili oznake "Hrvatski otočni proizvod"

  • Slika /slike/Vijesti/Hop dodjela_Hvar_2018_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručili su, 26. listopada na Hvaru, plakete oznake "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) za 2018. godine godinu, koje je dobilo 57 proizvođača za 91 proizvod i proizvodnu liniju.

Projekt je pokrenut 2007. godine s namjerom poticanja proizvodnje izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda, a do sada je Oznaku dobilo 297 proizvođača, od kojih 26 ekoproizvođača, 28 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla i osam proizvođača s oznakom izvornosti, za 971 proizvod i proizvodnu liniju s 24 otoka. Radi se o pićima i prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

„Vladi je važan razvoj hrvatskih otoka“, rekao je Plenković na svečanoj dodjeli, istaknuvši kako je to poruka koja je poslana s Vladine sjednice jutros održane u Hvaru s koje je u saborsku proceduru upućen konačni prijedlog novog zakona o otocima, kao i prijedlozi triju zakona iz sektora turizma.

Na sjednici su istaknuti pozitivni turistički pokazatelji - 12 milijardi eura prihoda, milijardu eura investicija, 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja, a premijer je na svečanosti naglasio i da je 20 posto prihoda u turizmu ostvareno na otocima te ustvrdio kako te brojke šalju poruku "veće kvalitete, bolje usluge, velike privlačnosti Hrvatske".

„Taj miks razvoja otoka i naslanjanje na uspjehe u turizmu nastavit ćemo njegovati, učiniti hrvatski turizam održivim, a dio naše ponude je i Hrvatski otočni proizvod", rekao je premijer te čestitao dobitnicima Oznake.

Ministrica Žalac istaknula je da oznaka HOP-a predstavlja simbol autohtonosti, inovativnosti i natprosječne kvalitete proizvoda.

„HOP je potvrda vašeg zalaganja, truda, ustrajnosti i podrška samozapošljavanju, kreativnom, inovativnom poduzetništvu te jamstvo plasmana na domaćem tržištu i dodatni poticaj internacionalizaciji domaćeg proizvoda“, poručila je nagrađenima, među kojima je ove godine 18 novih  proizvođača, koji prvi put sudjeluju u projektu koji provodi njezino Ministarstvo.

Vi ste dali nemjerljiv doprinos promociji identiteta hrvatskih otoka i cijele Hrvatske i primjer ste i ogledni obrazac za ostale regije Hrvatske, dodala je Žalac.

Na početku svečanosti nazočne su pozdravili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

Izvor: HINA



Pisane vijesti