Premijer Plenković i ministrica Žalac svečano otvorili Tjedan EU fondova u Zagrebu

  • Slika /slike/Vijesti/Dani EU 2017_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U ponedjeljak 24. travnja 2017. u 09.30 sati, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, uvodnim su obraćanjima svečano otvorili manifestaciju „Tjedan EU fondova“ koja će se održati od 24. do 28. travnja 2017.  u hotelu Sheraton u Zagrebu

Svečanosti su nazočili i potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić te ministar Milan Kujundžić.
 
„Tjedan EU fondova“ je informativno-edukativni događaj koji, u suradnji s drugim partnerskim institucijama, već 7. godinu za redom organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao nacionalno tijelo odgovorno za sveukupnu koordinaciju EU fondova te s time u svezi i koordinaciju informativnih i obrazovnih aktivnosti o korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova). Cilj ovog petodnevnog događanja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova,  kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, naglasio je da su Hrvatskoj otvorena vrata EU fondova te kako je ova Vlada svjesna nužnosti promjene i rekonstrukcije Sustava kako bi Republika Hrvatska osigurala ostvarenje čitave alokacije od gotovo 10,7 milijardi eura iz fondova Europske unije. “Promjene nam neće biti dovoljne ukoliko nemamo ljude koji će ih provoditi. Ova Vlada prepoznala je važnost jačanja administrativnih kapaciteta na nacionalnoj i regionalnoj razini, jer to je jedan od osnovnih preduvjeta za uspješno povlačenje EU sredstava. Putem dodatnih napora osigurat ćemo zapošljavanje stručnih i profesionalnih ljudi u sustavima upravljanja i kontrole EU fondovima, kako promjene koje nastojimo uvesti niti u jednom trenutku ne bi ugrozile stabilnost tog sustava.”, istaknuo je Plenković.
 
“Pripremne aktivnosti na izmjenama i dopunama zakonske regulative su u tijeku i uskoro očekujem da ćemo imati kvalitetnu i funkcionalnu regionalnu razvojnu politiku i uređeniji sustav za upravljanje EU fondovima. Sve izmjene koje su već uvedene i one na kojima se radi, doprinijet će znatno većem povlačenju sredstava, a time i boljim gospodarskim i životnim uvjetima za građane Republike Hrvatske.” istaknula je ministrica Žalac. Osim toga, ministrica se osvrnula i na važnost kvalitetne suradnje na svim razinama: “Moramo osluškivati ono što nam naši korisnici i potencijalni korisnici govore na terenu, a bez regionalnih koordinatora, lokalnih razvojnih agencija i akcijskih grupa te informacija koje od njih dobivamo, ne može se efikasno upravljati razvojem.”
 
Upravo iz suradnje s lokalnim i regionalnim partnerima, proizašao je i projekt “Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u RepublicI Hrvatskoj” te su predsjednik Vlade i ministrica Žalac iskoristili priliku i dodijelili nagrade najuspješnijim lokalnim EU projektima kao i priznanja za sudjelovanje svim ostalim prijavljenim lokalnim projektima uz želje za uspjeh i nadu da će upravo ti primjeri projekata dati dodatan poticaj i ideju za nove projekte. “Mogućnosti je zaista puno, radimo sve što možemo kako bismo Vam približili i olakšali proces prijave projekata za sufinanciranje sredstvima EU te pozivam zainteresirane korisnike da se obrate regionalnim koordinatorima, našim produženim rukama na terenu, koji će Vam pomoći u realizaciji i konkretizaciji ideja i projekata.” rekla je Žalac.


U okviru svakog pojedinog dana Tjedna EU fondova, predstavit će se mogućnosti financiranja iz različitih tematskih područja ulaganja u financijskoj perspektivi 2014.-2020., prikazati primjeri dobre prakse i razmijeniti iskustva kroz panel diskusije, a detaljan program događanja možete pronaći ovdje.


Pisane vijesti