Predstavljeno 87 projektnih ideja za slabije razvijena područja Hrvatske, prihvatljivih za financiranje iz EU fondova

Slika /arhiva/SLIKE/UNDP_15_12_2014_1.JPG
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj predstavili su danas u Zagrebu glavne rezultate projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova EU: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja RH“. Projekt je trajao 15 mjeseci, a s provedbom je započeo u kolovozu 2013. Cilj je bio povećati administrativne kapacitete jedinica lokalne i regionalne samouprave za privlačenje sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU, s naglaskom na slabije razvijena područja Hrvatske. Za vrijeme trajanja projekta prikupljeno je 87 projektnih ideja, različitog stupnja pripremljenosti, ukupne procijenjene vrijednosti od 1,7 milijardi kuna koje su registrirane u tzv. Katalogu projektnih ideja.

Predstavljajući rezultate projekta, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja je istaknuo: 

„Nova radna mjesta su jedan od najvažnijih kriterija uspješnog korištenja EU sredstava. Novcem iz EU fondova želimo financirati projekte koji će donijeti rast, unaprijediti život svih naših građana i potaknuti razvoj manje razvijenih sredina. Europska komisija je prošlog tjedna usvojila naš Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ i sada nema više nijedne prepreke za korištenje 6,881 milijarde eura. Osigurali smo i sufinanciranje projekata, a ovim i sličnim programima pomažemo stvaranje zalihe projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova. Mogu najaviti da krećemo i s aktivnostima stvaranja zalihe projektnih ideja na otocima.“

Sandra Vlašić, predstojnica Ureda UNDP-a u Hrvatskoj rekla je kako je za kvalitetan razvoj potrebna vizija i jasan fokus prema cilju, dakle pametna specijalizacija temeljena na raspoloživim resursima, prednostima i potrebama zajednice, ali sa integriranim pristupom koji prelazi granice jednog projekta jedne općine ili grada.

 „Ovim projektom pokazali smo koliko je važno okrupnjavanje projektnih ideja u razvojne pakete uz participatoran pristup koji uključuje dijalog i suradnju svih sektora, uključuje potrebe poduzetnika te jača znanje i vještine ljudskih kapaciteta u zajednici“, naglasila je Vlašić.

Konkretno, riječ je o 35 projektnih ideja u Sisačko-moslavačkoj županiji, 36 u Ličko-senjskoj i 16 u Karlovačkoj županiji s potencijalno značajnim učinkom na razvoj navedenih županija, a koje su usklađene s postojećim lokalnim, regionalnim i nacionalnim programskim i strateškim dokumentima, kao i važećim propisima Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. Za 19 projektnih ideja ukupne procijenjene vrijednosti od 552 milijuna kuna izrađena je dodatna dokumentacija; predstudije izvodljivosti i prema potrebi, idejna rješenja, glavni projekti i ostala dokumentacija potrebna za daljnju razradu projekata. 

Većina prikupljenih ideja odnosi se na zaštitu okoliša i promicanje učinkovitosti resursa (mjere za vodovode, odvodnju i pročišćavanje) te promicanje socijalnog isključivanja i borbu protiv siromaštva (podrška gospodarskoj obnovi zapostavljenih gradskih i ruralnih zajednica te podrška razvoju infrastrukture za brigu o djeci, starijima i dugoročnu skrb). Projektne ideje usmjerene na razvoj poduzetništva i poticanje zapošljavanja, najvećim dijelom odnose se na turizam i drvno-prerađivačku industriju budući da je riječ o županijama u kojima je uslijed ratnih razaranja, komunalna infrastruktura slabije razvijena, a demografska situacija izrazito nepovoljna.

Kvalitetna priprema projekata već je dugi niz godina glavni problem u slabije razvijenim područjima Hrvatske te je stoga više od 270 osoba educirano o mogućnostima korištenja Strukturnih i investicijskih fondova EU kroz radionice  i seminare općeg i specijaliziranog tipa.

Također, dokumentirana je metodologija za participativni razvoj projektnih ideja budući da niz nepovezanih projekata, bez uključivanja predstavnika svih sektora koji su dio regionalnog razvoja, može u značajnoj mjeri povećati troškove investiranja, a bez pronalaska održivog i učinkovitog rješenja za postojeće probleme lokalne zajednice. Kao primjer ovakve vrste pristupa ističe se razvoj projektnog paketa „Velebitske inicijative – VIN“ usmjerenog na avanturistički turizam i poljoprivredu. Ujedno je riječ o dobroj platformi za razmjenu i zajedničko učenje svih dionika o mogućnostima razvoja projekata i njihovo potencijalno povezivanje. Razvoj integriranih projektnih cjelina korištenjem participativne metode ujedno je jedan je od značajnih doprinosa ovoga projekta jačanju kapaciteta lokalnih i regionalnih dionika za planiranje budućih projekata.

U sklopu ovog projekta, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pripremio je i Strateške smjernice koje ističu važnost analize komparativnih prednosti za sve tri uključene županije kako bi se odredio manji broj prioriteta za investiranje, a koji mogu biti generatori općeg gospodarskog i društvenog razvoja.

U pripremi novih razvojnih strategija za razdoblje od 2015. do 2020. potrebni su dodatni napori kako bi se identificirala prioritetna područja s potencijalom podizanja kvalitete života kroz zapošljavanje, povećanje prihoda i veću dostupnost socijalnih usluga, a kojima je dostupna i potrebna potpora iz europskih fondova“, rekao je Nenad Kocmur, voditelj projekta.

Dugoročna vizija s jasnim fokusom na razvojne prioritete temeljena na iscrpnoj analizi mogućnosti osnova je buduće uspješne pripreme i provedbe projekata na lokalnoj razini. Temeljito planiranje projekata i jasno određivanje prioriteta, usklađenost projekata s ostalim projektima unutar istog prioritetnog područja, odnosno mjera, uključivanje privatnog sektora u planiranje ulaganja iz javnog sektora te bolja edukacija o upravljanju projektima, kao i zadržavanje kvalitetnih kadrova, preporuke su projektnog tima UNDP-a za uspješniju realizaciju budućih razvojnih projekata na lokalnoj razini.

Osam godina programa Lokalnog razvoja UNDP-a

Ovime je ujedno, nakon osam godina službeno s radom završio i program Lokalnog razvoja UNDP-a. U tom razdoblju, UNDP je proveo cijeli niz programa i projekata socijalnog i gospodarskog oporavka i razvitka slabije razvijenih krajeva Hrvatske: Banovine i Korduna, Like i dalmatinskog zaleđa te Istočne Slavonije – Podunavlja, a ukupna vrijednost investicija iznosila je 33 milijuna dolara.

U skladu s procesom pristupanja Hrvatske EU, program je pomagao ruralnim i manje razvijenim područjima u Hrvatskoj u prilagodbi na kohezijske politike EU, s naglaskom na zajednički poljoprivredni, regionalni i ruralni razvoj politike i srodne financijske instrumente (europske strukturne i investicijske fondove).

Konkretno, aktivnosti su bile usmjerene na razvoj ruralnog gospodarstva, pružanje socijalnih usluga s naglaskom na potrebe starijih osoba, povratnika i marginaliziranih grupa, obnovu ciljane osnovne komunalne infrastrukture, jačanje kapaciteta lokalnih vlasti potrebnih za iskorištavanje sredstava EU, pomoć pri prilagodbi EU politike ruralnog razvoja; jačanje konkurentnosti malih poljoprivrednih gospodarstava, uvođenje LEADER pristupa i promicanje zaštite okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije u ruralnim područjima kroz vođenje participativnih procesa osnivanja LAG-ova (lokalne akcijske grupe ) u dalmatinskim ruralnim područjima. Također, pripremljen je i niz projektnih prijedloga s cjelovitom tehničkom dokumentacijom, za razvojne projekte u odabranim jedinicama lokalne samouprave.

Preuzimanja (Power Point):
  1. Predstavljanje rezultata projekta
  2. Velebitska inicijativa
  3. Mogućnosti za županije, gradove i općine

Galerija:
 


Pisane vijesti