Predstavljen Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka na otoku Prviću u Prvić Luci

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Rujan/Prvić/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pomoćnica ministrice Tajana Huzak i djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije boravili su danas na otoku Prviću, u Prvić Luci gdje su predstavili Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka.

Pomoćnica ministrice Huzak tom je prilikom rekla kako Ministarstvo regionalnoga razvoja kontinuirano radi na razvoju i unaprjeđenju uvjeta života na otocima kroz razne programe, mjere i aktivnosti - Program razvoja otoka koji predstavlja sustavno ulaganje u male kapitalne projekte izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture, potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, subvencioniranje otočnog javnog cestovnog prijevoza čime su otočani ostvarili pravo na besplatni prijevoz.

"Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića od 2016. godine na području otoka je uloženo preko 7,5 milijardi kuna u razne projekte financirane nacionalnim i 7 milijardi kuna EU sredstvima", kazala je Huzak.

Pomoćnica je istaknula kako je po prvi puta izrađen Registar otoka koji na jednom mjestu evidentira svih 1.244 hrvatskih otoka, otočića i hridi te sve parametre  bitne za upravljanje, korištenje i čuvanje jedinstvene otočne geografske cjeline.

"Danas smo predstavili i nacrt Nacionalnog plana razvoja otoka za razdoblje 2021.-2027., a koji predstavlja strateški dokument kroz koji će se usmjeriti oko 7,9 milijardi kuna ulaganja.
Plan podrazumijeva financiranje za projekte gospodarenja otpadom, gradnje i obnove vrtića, škola, domova zdravlja, bolje brodske povezanosti, stambeno zbrinjavanje, ali i pomoći socijali, poticanje poduzetništva i civilnog društva", naglasila je pomoćnica ministrice.

Pomoćnica Huzak rekla kako je ovaj Plan rezultat zajedničkog rada i međusobne koordinacije svih sudionika otočne razvojne politike - resornih tijela državne i javne uprave, jedinica regionalne i lokalne samouprave, regionalnih koordinatora te predstavnika civilnog društva i znanstvene zajednice (44 osobe radne skupine).

"Ujedno je važno naglasiti da je u četverogodišnjem razdoblju u otoke Šibensko-kninske županije Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU  uložilo 76 mil. kuna nacionalnih sredstava", zaključila je pomoćnica Huzak.

Program razvoja otoka i Registar otoka do sada je predstavljen Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji, a namjera Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je predstaviti Registar i Program i u ostale priobalne županije. 
 

Pisane vijesti