Predstavljen projekt „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“

Slika /arhiva/SLIKE/Karlovac_6_9_2013-1.JPG
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj  (UNDP) u Hrvatskoj  započelo je s provedbom  projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“.

Projekt, vrijedan 3.480.000 kuna, provodi se na području triju županija: Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke. Ministarstvo snosi 67 posto ukupne vrijednosti projekta (2.320.000 kuna), a UNDP preostalih 33 posto (1.160.000 kuna). Predviđeno vrijeme trajanja projekta je petnaest mjeseci, od kolovoza 2013. do studenoga 2014. godine.
 
Predstavljajući taj projekt čiji je cilj jačati administrativne kapacitete za korištenje sredstava strukturnih i investicijskih fondova EU-a na lokalnoj i regionalnoj razini, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je istaknuo:
„U korištenju EU novca važno je imati projekte koji su usmjereni na rast i razvoj, poboljšanje socio-ekonomskih uvjeta u sektorima koji su prepoznati kao strateški na razini države i EU-a te koji doprinose ispunjenju nacionalnih razvojnih ciljeva ali i ciljeva strategije Europa 2020. Zahvaljujući bogatom iskustvu UNDP-a, očekujemo značajan pomak u dinamici i broju projekata sa slabije razvijenih područja Hrvatske, koji će biti financirani iz EU fondova.

„Lovci na projekte“ su pomoć države najmanje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, primarno na područjima posebne državne skrbi (PPDS) koja nemaju snage razvijati vlastite kapacitete. S druge strane njihove potrebe za razvojnim projektima su najveće”, kazao je Grčić.
 
UNDP je odabran kao projektni partner MRRFEU-a  kako bi se iskoristilo njegovo iskustvo i mreže kontakata koje je stekao tijekom desetljeća djelovanja u pripremi i provedbi lokalnih i regionalnih razvojnih projekata u slabije razvijenim područjima Republike Hrvatske.
 
Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj je kazala:
„Ispred UNDP-a mogu reći da nam je izrazito zadovoljstvo ući u ovo partnerstvo s Ministarstvom kako bi manje razvijenim područjima u Hrvatskoj  pomogli da iskoriste mogućnosti koje pružaju EU fondovi.

Nakon što smo u tim županijama djelovali više od desetljeća, dobro razumijemo njihove potrebe i želje. S nestrpljenjem čekamo nastavak tog posla u kontekstu članstva u EU, kad obilna sredstva postaju dostupna za rješavanje prioritetnih izazova i poboljšanje života ljudi”, rekla je Vinton.
 
Na temelju suradnje MRRFEU-a i UNDP-a pripremit će se i Katalog projektnih ideja za projekte koji bi se mogli financirati iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, dokumentirati metodologija i standardizirani obrasci za projektne sažetke i projektne ideje, koji se mogu primijeniti i na druge dijelove Republike Hrvatske, a bit će, također, poboljšani kapaciteti javnih aktera na lokalnoj i regionalnoj razini za identificiranje, razvitak i provedbu projektnih prijedloga za korištenje fondova Europske unije.


Galerija:
 


Pisane vijesti