Predstavljen projekt „Croatian safe steps – CROSS”

  • Slika /arhiva/SLIKE/safe.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Projekt „Croatian safe steps - CROSS”, koji je ujedno i operacija od strateške važnosti, sufinancira se iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027., bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 32,3 milijuna eura. Projektnim aktivnostima planira se razminirati do kraja 2024. godine ukupno 3.451,5 ha šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih sredstava

Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske predstavilo je 8. svibnja 2024. godine u Gospiću projekt „Croatian safe steps - CROSS”. Na konferenciji predstavljanja projekta sudjelovali su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondove Europske unije Domagoj Mikulić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, voditeljica jedinice Europske komisije za kohezijsku politiku u Hrvatskoj i Rumunjskoj Aida Liha Matejiček, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te predstavnici tijela državne uprave, ostalih dionika i zainteresirane javnosti.

Projekt „Croatian safe steps - CROSS”, koji je ujedno i operacija od strateške važnosti, sufinancira se iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021. - 2027., bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 32,3 milijuna eura. Projektnim aktivnostima planira se razminirati do kraja 2024. godine ukupno 3.451,5 ha šuma i šumskog zemljišta od minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava, od čega: 714,33 ha u Karlovačkoj županiji, 1.275,64 ha u Ličko-senjskoj županiji, 613,34 ha u Sisačko-moslavačkoj županiji, 742,08 ha u Splitsko-dalmatinskoj županiji i 106,11 ha u Šibensko-kninskoj županiji.

U skladu sa  Strategijom prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj predviđena su, između ostaloga, ulaganja u aktivnosti upravljanja rizicima uzrokovanim ljudskim djelovanjem, posebice aktivnosti razminiranja preostalog minski sumnjivog područja Republike Hrvatske za što je u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. osigurano 80 milijuna eura bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj odnosno ukupno 129 milijuna eura kada ubrojimo dodatna sredstva državnog proračuna, a kojima će se ukupno razminirati 8.307,69 ha šuma i šumskog zemljišta.
U skladu s Konvencijom o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Ottawska konvencija) do 1. ožujka 2026. godine u cijelosti će se ukloniti minska opasnost na području cijele Republike Hrvatske te tako omogućiti učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšanje sigurnosti građana i turista u Republici Hrvatskoj, zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita okoliša i očuvanje imovine, a ova sredstva dat će izniman doprinos ostvarenju navedenog.

Video projekta

Pisane vijesti