Predstavljen portal o fondovima EU-a

(Hina)


ZAGREB, 6. studenog 2013. - Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je internetski portal o EU fondovima i mogućnostima njihova korištenja, na elektroničkoj adresi www.strukturnifondovi.hr, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Grčić je pozvao sve zainteresirane za EU fondove da posjete portal i informiraju se o tome kako doći do sredstava iz Unijinih fondova, prikupe informacije o otvorenim natječajima i provjere kako su 'eurobirokrati' tretirali dosadašnje projekte.

Na portalu su objedinjene informacije svih hrvatskih institucija uključenih u povlačenje sredstava iz EU fondova.

Posjetitelji portala mogu provjeriti mogu li se projekti koje namjeravaju ostvariti uz pomoć sredstava iz EU fondova uopće kandidirati za sufinanciranje iz Unijinih fondova te pronaći natječaje na kojima mogu sudjelovati. Na raspolaganju im je i niz korisnih savjeta te pomoć za sve faze pripreme projekata kako bi mogli kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova.

Potpredsjednik Grčić izvijestio je da je trenutno na razini države za sufinanciranje iz fondova EU-a spremno devet većih projekata čija pojedinačna vrijednost prelazi 10 milijuna eura. Ministarstvo po njegovim riječima podržava i pripremu 32 lokalna projekta.

Samo vrijednost projekata u prometu i ekologiji, pogodnih za sufinanciranje iz fondova EU-a, u sljedećih sedam godina bit će veća od šest milijardi eura, očekuje Grčić.

On procjenjuje da će odnos uplaćenih sredstava u proračun EU-a i onih koje će Hrvatska uspjeti iskoristiti iduće godine biti podjednak, a da ćemo u godinama koje slijede iz Unije više "povlačiti" nego uplaćivati.

 

 

 


Vijesti iz medija