Predstavljen "Energetski centar Bračak"

Slika /arhiva/SLIKE/Julije-Domac.jpg
Energetski centar Bračak - projekt koji se u Zaboku provodi uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) te Fonda za zaštitu okoliša predstavljen je stranim novinarima i poduzetnicima koji u sklopu kampanje EU-a "Grayling" borave u Krapinsko-zagorskoj županiji. Na predstavljanju je bio i norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad budući da su u tijeku pregovori između Norveške i Hrvatske nakon kojih bi se Norveška uključila u pružanje novčane pomoći projektima u Hrvatskoj, osobito onima vezanim uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Veleposlanik Ofstad rekao je kako je Norveška, iako nije članica EU-a, snažno podupirala Hrvatsku na njezinu putu u EU te joj je spremna pomagati i nakon 1. srpnja, posebice na projektima vezanim uz energetsku učinkovitost. Dodao je kako je pred Norveškom, Europom ali i svijetom izazov - proizvodnja energije na ekološki prihvatljiv način radi očuvanja prirode. Norveška u ovom trenutku pregovora s Hrvatskom o financijskoj pomoći za pojedine projekte, rekao je veleposlanik Ofstad, koji nije mogao govoriti o konkretnim brojkama, no dodao je kako je Poljska dobila znatnu financijsku pomoć za svoje projekte.

O projektima energetske učinkovitosti u Krapinsko-zagorskoj županiji izvijestit će u svojim zemljama i novinari i poduzetnici koji u sklopu EU kampanje EU-a "Grayling" obilaze Zagorje. Petar Polajnar iz ureda opće uprave Europske komisije za proširenje rekao je kako je njihova uloga ocijeniti spremnost Hrvatske za nove mogućnosti koje se otvaraju ulaskom u EU.
Oni će nakon povratka iz Hrvatske izvijestiti o onome što su vidjeli te pozvati gospodarske subjete na suradnju s Hrvatskom, posebice kad je riječ o energetskoj učinkovitosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Polajnar je istaknuo da je riječ o novinarima koji prate gospodarstvo te gospodarstvenicima koji su predstavnici gospodarskih komora iz zemalja EU, većinom stručnjacima na području energetske učinkovitosti.

Predstavljajući Energetski centar Bračak, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Venko Ćurlin rekao je da je to jedan od 32 projekta koje u ovom trenutku podupire ministarstvo. Ministarstvo je pomoglo u pripremi i izradi dokumentacije, a za sanaciju i revitalizaciju dvorca Bračka Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 4,9 milijuna kuna.

Stari dvorac Bračak bit će "inkubator za nove tvrtke te centar znanja vezanog uz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije". Energetski centar Bračak projekt je vrijedan oko dva milijuna eura.

Novinari i gospodarstvenici razgledali su i rekonstruiranu zgradu osnovne škole u Donjoj Stubici, još jedan važan projekt energetske učinkovitosti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je to jedna od deset škola u kojoj je proveden projekt energetske učinkovitosti vrijedan oko deset milijuna kuna. Na tim školama promijenjeni su fasada, krovište i stolarija, preuređene su kotlovnice i poboljšana je rasvjeta.
(Hina)
 
 


Pisane vijesti