Predstavljanjem Transnacionalnoga programa Mediteran u Dubrovniku proslavljen Dan europske suradnje

Slika /arhiva/SLIKE/Dubrovnik_23_9_2013_1.JPG

U sklopu proslave Dana europske suradnje koji se u cijeloj Europi obilježava 21. rujna i tjednima oko tog datuma, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sa Zajedničkim tehničkim tajništvom Transnacionalnoga programa Mediteran 2007. – 2013 . organiziralo je u Dubrovniku u ponedjeljak 23. rujna 2013. od 10 do 17 sati događaj čiji je cilj bio informirati građane o mogućnostima i projektima iz transnacionalnog programa MED, te općenito o Europskoj teritorijalnoj suradnji kao značajnom cilju Europske kohezijske politike.

Događaj, koji se financira iz tehničke  pomoći programa MED, sastojao se od 3 dijela:


1. Vožnja biciklima po unaprijed određenoj ruti oko Dubrovnika (15 sudionika). Ovime se promovira biciklizam kao ekološki oblik prijevoza.
 

2. Crtanja grafita u centru Dubrovnika na knauf pločama ( izrada LOGO MED Programa te EU zastave)
 

3. Koncert folklornog ansambla LINĐO
 

Uz sudionike koji su uključeni u provedbu tog programa , bivše korisnike MED projekata i predstavnike razvojnih agencija Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije (DURA i DUNEA), u ovaj događaj uključili su se i stanovnici Dubrovnika i turisti.

Cilj Transnacionalnog programa suradnje Mediteran jest učiniti cijelo područje Mediterana mjerljivim s međunarodnom konkurencijom u cilju osiguranja rasta i zaposlenosti za sljedeće generacije te podržati teritorijalnu povezanost i aktivno intervenirati u korist zaštite okoliša u logici održivog razvoja. U programu sudjeluje 13 država u području Mediterana, među kojima i Hrvatska, od samog početka 2007. godine. U Programu je u razdoblju 2007. – 2013. objavljeno 7 poziva za dostavu projektnih prijedloga.

Identificirane su četiri prioritetne osi Programa Mediteran: jačanje inovacijskih karaktera, zaštita okoliša i promicanje održivog teritorijalnog razvoja, povećanje pokretljivosti i teritorijalne pristupačnosti, promicanje policentričnog i integriranog razvoja područja Mediterana.

Hrvatski partneri uspješno su sudjelovali  u više od 20 projekata tijekom programskog razdoblja. Program Mediteran nastavlja se u sljedećem Programskom razdoblju 2014. – 2020., pri čemu će prihvatljivo područje biti cijeli teritorij Republike Hrvatske.



Galerija:

 


Pisane vijesti