Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak posjetili su izložbu fotografija „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“

  • Slika /slike/Vijesti/2020/studeni/Izložba fotografija EU fondovi mijenjaju Hrvatsku/DSC_6490.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišla je danas izložbu fotografija „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“ u pratnju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

"Umjesto klasičnih Dana otvorenih vrata ovog puta je odlučeno napraviti izložbu na Zrinjevcu. Pet najvrjednijih projekata financiranih iz EU su Pelješki most, LNG terminal na Krku, širokopojasni internet, zračna luka Dubrovnik i ovaj OZIP na Institutu Ruđer Bošković", uvodno je rekao premijer Plenković.

"U ovom trenutku smo na 106% ugovorenih sredstava, isplaćeno je 46% sredstava. U plusu smo za 28 milijardi, približavaju se kraju pregovori između Vijeća, EU parlamenta i komisije o novom višegodišnjem financijskom okviru", dodao je.

Kad se sve zbroji Hrvatska na raspolaganju ima 24,2 milijarde eura u idućih deset godina za ekonomski i društveni razvoj, naglasio je i zahvalio ministrici Tramišak.
 
Izložba je postavljena u parku Zrinjevac na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu od 9. studenoga do 22. studenoga 2020. godine, a sastoji se od 20 postamenata na kojima je postavljeno 20 plakata sa 36 fotografija projekata i 4 vizuala koji pozivaju građane da se uključe u informativno-edukativno događanje „Dani otvorenih vrata EU projekata“.

Izložbom se želi promovirati uspješni projekti koji su financirani sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova koji doprinose rastu i razvoju lokalnih sredina, boljim životnim uvjetima za sve građenje i mijenjaju Hrvatsku nabolje.
 
Ova izložba dio je programa informativno-edukativnog događanja „Dani otvorenih vrata EU projekata“ koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira četvrtu godinu za redom kao dio šire kampanje koju provodi Europska komisija pod nazivom „EU in my region“ u svim državama članicama.
 
Kroz ovogodišnje „Dane otvorenih vrata EU projekata“ želi se omogućiti svim zainteresiranim virtualnim posjetiteljima da upoznaju projekte sufinancirane sredstvima iz EU fondova, čija je uspješna provedba doprinijela razvoju lokalnih sredina u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga. Ovakvo događanje održava se i s ciljem educiranja te pružanja inspiracije i motivacije potencijalnim korisnicima i korisnicima za daljnje korištenje sredstava iz fondova Europske unije.
 
U ovogodišnjim Danima otvorenih vrata EU projekata sudjeluje više od 50 korisnika koje žele predstaviti oko 130 različitih uspješnih projekata. Sve sudionike i aktivnosti moguće je vidjeti putem online platforme: https://dov2020.strukturnifondovi.hr/

Pisane vijesti